Keresés
11O
Budapest
2017.10.22., vasárnap (Előd)

Minél fáradtabbak vagyunk, annál többet lógunk a Facebookon

Helstáb Laura- 2016.03.02. 12:19
802
Egy új kutatás összefüggést talált a kialvatlanság és a közösségi oldalakon eltöltött idő között.
Forrás: iStock/Getty

Hajnali kettő van, már megint elment az idő. Iszonyú fáradt vagyok, aludni akarok, de még ezt megnézem a neten, még végiggörgetem a hírfolyamot, még csekkolom az Instát... ismerős?

Egy korábbi felmérés szerint napi másfél órát töltenek a magyarok a Facebook előtt: a legtöbben kommunikációra használják, de majdnem ugyanennyien tekintik a szórakozás forrásának is. Közben pedig panaszkodunk, hogy semmire nem jut időnk, fáradtak vagyunk, nem haladunk a dolgainkkal... és inkább még többet fészbukozunk.

A Kalifornia Egyetem kutatói nyomon követték, mennyit használják a diákok a közösségi oldalakat, miközben kérdőíveken be kellett számolniuk az aznapi hangulatukról, illetve, hogy mennyit aludtak előző este. Az eredmények azt mutatták, hogy minél kevesebbet alszunk, az ébren töltött időt annál többet húzzuk netezéssel, pontosabban a Facebookon és más közösségi oldalakon. Ezek úgy tűnik, átvették a tévé agyzsibbasztó funkcióját az egyetemisták körében, ugyanis a kutatók azzal indokolják az összefüggést, hogy fáradtan olyan kikapcsolódást keresünk, amihez nem kell gondolkodni.

Egy hosszú nap után tehát mindent megteszünk, hogy kikapcsoljuk a gondolatokat, és erre a közösségi oldalak tökéletesek. Azért is jobbak, mint a tévéműsorok, mert azzal a meggyőződéssel vágunk bele, hogy csak gyorsan ránézünk, míg egy sorozat tudatos elköteleződést jelent a következő 20-45-60 percre, a filmek pedig még ennél is hosszabbak. Összesítve viszont két sorozatrésznyi időt is eltöltünk a Facebookon, hiába áltatjuk magunkat azzal, hogy nem, a sok kicsi is összeadódik. Ennyi erővel pedig akár alhatnánk is másfél órát, hogy produktívabb legyen a napunk.

Ti mire használnátok másfél óra időt a Facebook helyett?

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom