Keresés
  • Főoldal
  • Zene
  • Egy oklahomai egyetem vásárolta meg Bob Dylan archívumát

Egy oklahomai egyetem vásárolta meg Bob Dylan archívumát

Offmedia- 2016.03.03. 10:56
A relikviák értéke több milliárd forintot érhet.
Forrás: U.S. National Archives and Records Administration

Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző egy oklahomai egyetemnek adta el kincset érő archívumát, amelyet a jövőben a kutatók rendelkezésére bocsátanak és a nagyközönségnek is bemutatnak.

A hatezer darabos gyűjtemény a zenész 55 éves pályafutásának szinte egészét felöleli. A jegyzetek, dalszöveg-vázlatok, versek, műalkotások, fényképek, hanganyagok és több száz órányi videofelvétel egy részét ráadásul még sohasem láthatta a közönség.

A kollekciót a George Kaiser Alapítvány és a Tulsai Egyetem vásárolta meg - a The New York Times című lap értesülései szerint - 15-20 millió dollár (4,3-5,7 milliárd forint) közötti áron.


A 74 éves Dylan személyes tárgyainak többségét a nagyközönség tekintete elől elzárva őrzi, így egy-egy aukcióra kerülő relikviája iránt hatalmas szokott lenni az érdeklődés.

A Like a Rolling Stone című dalának kézzel írt példánya rekordot jelentő kétmillió dollárért kelt el egy 2014-es New York-i aukción, míg az az elektromos gitár, amelyen az 1965-ös newporti folkfesztiválon játszott, csaknem egymillió dollárért cserélt gazdát egy 2013-as liciten.

A Tulsai Egyetemhez került gyűjteményben található az 1975-ös Blood on the Tracks című album dalait tartalmazó két jegyzetfüzet, az 1964-es Chimes of Freedom című dal egy szállodai jegyzetpapírra írt szövege, valamint Dylan és Allen Ginsberg költő levelezésének egy része.

(MTI)

Hozzászólások

Érdekes lehet