Keresés

Így hallgattunk zenét 2016-ban

Szaghmeiszter Máté- 2017.01.04. 18:36
Ismét fizetünk érte, még ha nem is annyit, mint anno.
Forrás: Pop, csajok satöbbi
Most, hogy már ezer oldalról végighallgattuk, mennyire rossz év volt a tavalyi, lássunk valami pozitívat is. Zene eladásból még mindig nem lehetett megélni 2016-ban, de a jelenlegi tendenciák akár bizakodásra is okot adhatnak, ugyanis egyre többen nyúlnak a zsebükbe, ha kényelemről vagy a kedvenceikről van szó.

A BuzzAngle éves (amerikai) jelentése szerint tavaly 124%-al nőtt a zenestreaming oldalak előfizetőinek száma, ami hatalmas fellendülés. A teljes streaminghallgatásért is főleg ezek a prémiumfelhasználók a felelősek, csak 24% érkezik ingyenes hallgatóktól, ami jó hír, hisz az ő általuk fogyasztott zene kevesebbet ér pénzben az előadóknak. A streamelt zenék száma is nőtt tavaly, de a letöltések csökkentek (25%-al) szinkronban a CD eladásokkal (16% mínusz), igaz utóbbit már megszokhattuk, elvégre ki vesz még CD-t manapság? 

Ha CD-t nem is, de bakelitet egyre többen. 3,2 millió lemez talált gazdára 2016-ban, ami 53%-os növekedés 2015-höz képest. 1991 óta nem adtak el ennyi lemezt, és ez még csak nem is valami kósza hiba a gépezetben, hanem egy tisztán látható trend. Mint kiderült az emberek igenis szeretik a fizikailag is birtokukban tudni a kedvenceinket, a bakelitek ráadásul még szépen is mutatnak a lakásban.

Hozzászólások

Érdekes lehet