Stílus
8 dolog, amit biztosan nem tudtál a kávéról
A kávé már évszázadok óta jelen van mindennapjainkban, sőt reggeli fogyasztása már-már rituálévá nőtte ki magát, de magáról a történetéről sokan mit sem sejtenek.
Fotó: Getty / istock
1. Ugorjunk vissza a kecskék táncához!
A kávé születéséről számos legenda kering. Mind közül a legérdekesebb és egyben legédesebb is az, hogy kedvenc italunkat egy etióp kecskepásztor fedezte fel. A leleményes pásztor megfigyelte, hogy az állatait a kávébabokban rejlő koffein olyannyira feltöltötte energiával, hogy azok „táncolni kezdtek”. Sőt, mi több a virgonc patások arra is képesek voltak, hogy irreális sebességgel átszeljék a rétet.
2. A kávé mint FŐÉTEL?!
Valamikor réges régen teljesen máshogyan itták a kávét, lényegében nem is itták, hanem ették. Míg mi a koffeintartalmú gőzölgő nedűt könnyed italként fogyasztjuk, addig az afrikai törzsek másként készítették el: kávészemeket aprították és zsírral keverték össze, majd a kész masszából golyókat formáztak és azokat tálalták.
3. Drog vagy nem drog?!
Sokak szerint a kávé azért minősülhet drognak, mert koffeintartalma függőséget okoz. Érdekesség, hogy a szigorú iszlám vallás megtiltotta az alkohol fogyasztását, de kávét engedélyezett híveinek.
4. A Rák és a Bak sakkban tartja a kávét
Hogyha egyszer valamilyen csoda folytán valaki rábukkan a kávé világtérképére, akkor ne habozzon, ossza meg velünk is! Addig is kijelenthetjük, hogy a kávéültetvények az Egyenlítő mentén húzódnak, pontosabban a Ráktérítő és a Baktérítő között. Azt tudtátok, hogy Hawaii-on is termesztenek kávét?
5. Egy kis kávétöri
II. Károly, angol király 1675-ben egy parancsot adott ki, melynek értelmében az összes kávézónak be kellett zárnia. A drasztikus intézkedésre nem a kávé minősége miatt volt szükség, hanem őméltósága úgy gondolta, hogy a kávéházakban a vendégek merényletet forralnak ellene, és egyúttal le is akarják őt taszítani a trónról.
6. Arabica vs. Robusta
A fogyasztók körében a legnépszerűbb kávék az Arabica és a Robusta. Az Arabicát – mely kellemes és aromás – a lakosság 70%-a fogyasztja, míg a maradék 30% a Robustának kedvez. Utóbbi sokkal erősebb, 50%-kal több koffeint is tartalmaz.
7. Hol terem a kávécsoda?
Gondolkodtál már azon, hogy hogyan kerül a csészédbe a kávé? Nos, ha nem, akkor eláruljuk, hogy a kávéfa a valóságban akár a 10 métert is karcolhatja, azonban mondani sem kell, minél magasabbra nő meg, annál nehezebb a kávészemek betakarítása.
Ha körbejárnánk egy csak kávéval borított ültetvényt, akkor feltehetőleg fogalmunk sem lenne, hogy mi is történik. Az általunk ismert szemes – fekete – kávékat a fent látható piros növényből nyerik, melyeket a betakarítás után alaposan kiszárítják. Kevesen tudják, hogy a kávészemek pörkölése 260 Celsius fokon történik.
8. A kávé és a világpiac
A kávé a világon a második leggyakrabban forgalmazott termék, az első még mindig az olaj.