Aztaa
A húsevés ugyanolyan rákkeltő, mint a dohányzás!
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikája sokkoló adatokat mutat!
Fotó: Getty / Istock
A szalonna, a szalámi, a burgerhúsok fogyasztása ugyanolyan veszélyforrás, mint a dohányzás, szól az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett kutatásában. Az említett termékekből 50 gramm elfogyasztása naponta – ez kevesebb, mint egy szál kolbász – ötödével növeli a rák kialakulásának kockázatát, áll a jelentésben.
Ezek feldolgozott termékek; a vörös húsok valamivel kevésbé egészségtelenek, és bizonyos mértékű fogyasztásukra az emberi szervezetnek szüksége van, de a hasnyálmirigy- és prosztatarák kialakulásának esélyét növelik. A szakértők ezek után azt javasolják, hogy kerüljük a húsok fogyasztását, és inkább salátát együnk.
A világszervezet jelentése persze azonnal éles kritikák kereszttüzébe került. A vita nem újkeletű, a mostani kutatás eredménye sem meglepő, de az biztos, hogy a húsevés mellett is szólnak érvek. A legáltalánosabb tanács, hogy a túlzott fogyasztástól érdemes tartózkodni – de ez még a legegészségesebbnek nyilvánított ételekre is igaz.