Stílus
Csak egészségesen! Éljen a zab!
A zabpelyhet nem csak joghurtba keverve lehet enni.
Fotó: Getty / iStock
A zabpehely sok sportoló életében központi szerepet tölt be, és a fogyókúrázók, magas koleszterin szinttel rendelkezők is egyre többet fogyasztják. Magas rosttartalma képes az emésztést lassítani, ezáltal pedig stabilizálja a vércukorszintet is. Javítja a csontok és az erek általános állapotát. Sokan egyszerűen csak joghurtba keverve fogyasztják, vagy leöntik egy kis tejjel, ám számtalan módja van a felhasználásának. Megosztunk ezekből veletek 3 egyszerű ötletet.
Gyúrd golyóba
Szuper kis energiagolyókat gyárthatsz zabpehelyből, és nem kell sokat bajlódnod velük. Annyi a dolgod, hogy egy kis szárított datolyát, mogyorókrémet és chia magot kell az aprítógépbe tenned. Csak annyira turmixold össze, hogy még ne legyen teljesen krém állagú. Ezután add hozzá a zabpelyhet, gyúrj kis golyókat belőle, majd tedd a hűtőbe pár órára, hogy összeálljon. Igazából akár mogyorót, egy kis zsírszegény kakaót és bármilyen magvat hozzáadhatsz, kedved szerint alakíthatod az összetevőket.
Tedd a turmixodba
Ha a reggel kihagyod a kávét és helyette megiszol egy turmixot, egész nap energiabomba leszel. Most hogy itt az ősz, felhasználhatod az őszi gyümölcsöket, a banánt és a tököt. Ha extra krémességet szeretnél, adj hozzá egy kis görög joghurtot, és ne feledkezz meg a zabpehelyről sem! Ízesítésként pedig a fahéjat ajánljuk.
Készíts belőle lisztet
Természetesen a zablisztet megtalálhatod a bioboltok polcain, de mennyivel jobb az, ha te otthon, saját magad készíted el? Annyi a dolgod, hogy a zabpelyheket aprítógépben egészen pici darabokra turmixolod. Ezután pedig arra használod fel, amire csak szeretnéd. Süthetsz belőle mondjuk sütőtökös pitét, esetleg banános-mogyoró vajas muffint, de egy gyümölcstorta alapjának is tökéletesen megfelel.