Gasztro
Étkezz tudatosan a nap bármelyik pontján!
A sok-sok finomság miatt az egészséges életmódra nem könnyű ráállni, de hosszú távon nagyon is megéri. Sőt, bőven akadnak olyan élelmiszerek, amelyek az emésztő- és bélrendszerre is pozitív hatás fejtenek ki.
A banán nemcsak egy igazi fruktózbomba, hanem inulint – nem összetévesztendő az inzulinnal – is tartalmaz, amely azon kevés rostok közé tartozik, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre. A gyümölcsöt ne túléretten fogyaszd, mert akkor az ellenkező hatást éred el! A gyümölcsök közül kiemelkedik még a narancs, amely képes a bélflóra sakkban tartására. Ezeket a gyümölcsöket bátran keverheted zabhellyel, a kettő kombinálásával fontos élelmi rostokhoz juttatod szervezeted.
A megfőzött és megfelelő hőmérsékletre hűtött burgonya rendkívül magas keményítőben, amely segíti a belekben történő emésztést. Ugyanez érvényes a rizsre is, valamint a közkedvelt sushira is.
A csicsóka a banánhoz hasonlóan magas inulinban. Az íze valahol burgonya és a sárgarépa határán van. A csicsókát fogyaszthatod nyersen vagy főve. A zöldségek közül, inulinban gazdag a hagyma is, mely további értékes vitaminokat és ásványi nyersanyagokat is tartalmaz. Nem a legfelkapottabb zöldség a káposzta, viszont annál egészségesebb. Abban az esetben pedig, ha nyersen fogyasztod, kiváló probiotikum. Mindezen kívül a cikóriában megbújó keserű anyagok is pozitívan hatnak az emésztésre.
A fehér kenyér nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé, ám a bélflóra működése miatt olykor-olykor megengedhető.
Sokak szerint a kávéfogyasztás egészségtelen, azonban salakanyagai segítenek vér koleszterinszintjének szabályozásban. Figyelem, most a tej nélkül fogyasztott kávéról beszélünk. Ha nem bírod ki tej nélkül, akkor inkább szójatejjel öntsd fel italod!