Gasztro
Így kell elkészíteni a mérgező gömbhalat, hogy ne halj bele
Drága, nagyon finom, és ha bénán készíted el meghalsz.
A mérgező gömbhal azok közé a gasztro rémtörténetek közé tartozik, amiket gyerekkorunk óta ismerünk, a kínai majomagy evések és az állítólagos gyros szószba recskázások mellett. Csak, hogy a Fugu (ez a hivatalos neve) nem legenda, a japán szakácsokat tényleg évekig tanítják az étel elkészítésére, elvégre senki se szeretne hullát az éttermében, így aztán jobb az óvatosság. A hal amúgy elég drága, de ahogy a lenti Great Big Story által készített videóban, a 45 éves tapasztalattal rendelkező Yutaka Sasaki meséli: leírhatatlanul finom.
Mindenesetre otthon ne próbáljatok főzni magatoknak egyet, ugyanis a halban lévő tetrodotoxin nevű méreg gátolja az idegrendszer működését és ellenálló a főzésre. A méreg nem károsítja a vérkeringést, ezért az áldozat teljesen tudatánál van, miközben megbénul az egész teste.
[vembed youtube=”5cQ50i-o_GA” ]