Gasztro
10 érv az eper mellett!
Az idő fokozatosan melegszik, ami azt jelenti, hogy a természet is felébred. A fák elkezdenek rügyezni, virágozni, és idővel a gyümölcsszezon is beindul. Az összes közül a legjobb – talán – az eper, amely nemcsak finom, hanem a szervezet számára fontos anyagokat is tartalmaz. De pontosan miért is érdemes rendszeresen fogyasztani?
1. Az eper hihetetlenül magas C-vitamin tartalmában. Tíz szem eperben pedig több C-vitamin van, mint egy narancsban, amely azért jó, mert segít a koleszterinszint csökkentésében, gyorsítja a sebgyógyulást, kiváló antioxidáns, sőt segít a megfázás megelőzésében.
2. Az eper 87%-a víz, ezért egy csésze eper csak 53 kalóriát tartalmaz. A magas víztartalma miatt nagyon jót tesz a bőrnek, és magakadályozza a ráncok kialakulását.
3. A C-vitaminon kívül található benne A-, illetve B- és E-vitamin, továbbá egyéb ásványi nyersanyagok is, mint például kálium, foszfor, cink, magnézium és kalcium.
4. Az eperben kálium is található, amely alkalmas a vérnyomás szabályzására és csökkentésére.
5. A legjobb fogyókúrás gyümölcs, mert kevés cukrot tartalmaz, nincs benne zsír, és könnyen is emészthető.
6. Az eperrel fehérítheted a fogaidat! Tehát, ebéd után desszert helyett, inkább az eper mellett tedd le a voksod!
7. A filmek nem hazudnak – az eper kiváló afrodiziákum. Pontosan, ahogyan a moziban, a való életben is bevethető egy romantikus vacsorán. Garantáltan hancúr lesz a vége.
8. Az eperben olyan értékes rostok vannak, amelyek segítenek az emésztési problémákban. A rostoknak köszönhetően hatásos puffadás esetén.
9. A terhes nőknek, illetve azoknak, akik szeretnének teherbe esni, érdemes felfigyelniük az eper jótékony hatásaira. Ez a gyümölcs folsavat tartalmaz, amely elősegíti a magzat agyának fejlődését.
10. Ha hetente minimum háromszor eszel epret, akkor csökken az esélye a ráknak, illetve a kardiovaszkuláris izmok megbetegedésének.