Gasztro
A nyár 8 legjobb antioxidánsa
A nyári szezont nemcsak napozásra és feltöltődésre lehet használni, hanem egészséges gyümölcsök fogyasztására is. A meleg időjárás kedvez a gyümölcsöknek, melyek rendszeres fogyasztását idővel a szervezet is meghálálja.
Az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóelemei az antioxidánsok. A kutatók megállapították, hogy a szabad gyökök károsítják a géneket, és aktivizálják a „rossz” géneket, míg az antioxidánsok védelmezik és aktivizálják a jó géneket. Annak érdekében, hogy az antioxidánsok kifejtsék hatásukat rendszeresen kell fogyasztani antioxidánsban gazdag növényeket. Az antioxidánsok közé tartozik a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, de a likopin vagy lutein, illetve néhány ásványi anyag – például szelén. A felsorolt vitaminokat begyűjthetjük zöldségekből, zöld teából, valamint gyümölcsökből is. A nyári szezon utóbbiból többet is tartogat. Nyúlj bátran az eper, az áfonya vagy akár a málna után!
A nyár legédesebb antioxidánsai:
1. Eper
2. Cseresznye
3. Meggy
4. Áfonya
5. Szeder
6. Málna
7. Ribizli
8. Feketeribizli