Kövess minket

Hiphop

Jézus feltámadt, és őrültebb, mint valaha: minden, amit eddig tudni lehet Kanye West új albumáról

Idővonal 2016 februárjától 2018 tavaszáig.

Megosztva

Forrás:

Kanye West egy kaméleon a hiphop szakmában. Egy olyan mogul, akinek már idejekorán sikerült előremutatót teremtenie, és évről évre megújulnia, adott esetben túlszárnyalnia magát. Emlékezetes balhék, bejegyzések, interjúk, freestyle-ok, megosztó klipek, és megszólalások, személyes traumák és válságok – Ye (a rapper beceneve – a szerk.) élete pont olyan, mint ő maga: izgalmasan őrületes. Ennek pedig mi mindannyian a részesei lehetünk, sőt, akarva akaratlanul vagyunk is, hiszen hullámvölgyekkel teli, csapongó létének már legapróbb mozzanatai is dokumentálva vannak, és minden általa adott életjelet egy emberként figyeli az egész sajtó, a médiával együtt. A rapper pedig tökéletesen tisztában van azzal, mennyien adnak a szavára, és ennek tudatában ki is használja óriási befolyását. Marionettbábuként mozgatja a zene -és divatipar embereit, de ugyanígy manipulálja milliós közönségét is, fokozatosan a fogyasztókra zúdítva újabb és újabb, olykor elborult, olykor pedig igazán inspiráló vízióit. West maszkos istenségként jelenik meg, vagy simán a társadalom felé emelkedő pódiumról ad koncertet, trollkodik, ágyba bújik Trump és Bush elnök viaszmásával, a Westworld androidjait idéző, mozdulatlan, érzelemmentes lényekké transzformálja modelljeit, vagy éppen pornósokkal, és feleségével promózza aktuális kollekciójának darabjait, a kifutók helyett az utcát választva. Amit Kanye magára kap, az divat lesz, tweetjei szállóigévé válnak, pofátlanul egyszerűen mutató ruháira pedig nyugodt szívvel pengetnek ki több száz, de akár több ezer dollárt is a tehetősebb hypebeastek.

Mivel maga Yeezy is egy meglehetősen komplikált karakter, így az alkotói folyamat is az számára. Sőt. 2016-os albuma, a The Life Of Pablo megközelítőleg két és fél évig készült, ugyanakkor a procedúra közel sem volt olyan egyszerű, mint gondolnánk, hiszen a korong körüli huzavona még a célegyenesben is tartott. Először SWISH-ként lett beharangozva, aztán Waves-re változott a cím, utoljára pedig jött a The Life Of Pablo, vagyis a végleges elnevezés. A TLOP 2016. februrár 11-én debütált a Madison Square Gardenben, egybekötve márkája, a Yeezy harmadik divatbemutatójával. De ekkor emberünk úgy határozott, még utoljára alakít egy kicsit a tracklisten, a kitolt, 14-ei, hivatalos release előtt. A megalomániás, nárcisztikus, 21.századi Picasso nem kicsit ad a külcsínre, monumentális színpadi díszletein kívül egyedülálló stúdió-etikettjéről is híres, miszerint a felvételek helyszínén tilos bármit is dokumentálni. 

Forrás: NSS Magazine

Mindezek ismeretében jogosan van okunk aggodalomra, hogy egy aktuális projekttel majd ugyanilyen felfordulás várható, és legalább ennyire titkos lesz. De várjunk csak, hiszen Kanye bejelentette, hogy a nyár kezdetén új koronggal jelentkezik. Jelen esetben pedig merjük remélni, hogy a nemrég elindult, eszeveszett tweet-lavina egyikeként befutó, szűkszavú, hivatalos közlemény hitelességében bízhatunk, június elsejét pedig egy friss Kanye West albummal köszönthetjük. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább pörgessük vissza az időt 2016-ra. Itt az ideje hónapról hónapra felgöngyölíteni, hol is tart most a projekt, milyen ténykedések előzték meg a váratlan bejelentést, és hogy mit is várhatunk a belengetett cumótól, ami a Forbes szerint a rapper legfontosabb műve lesz.

2016

FEBRUÁR

2016. február 24-én ezt olvashattuk Kanye Twitter bejegyzésében: “Az új albumom nyáron érkezik.” – ezzel sikeresen lázba hozva a tömegeket, akiknek ekkor még arra sem volt idejük, hogy a TLOP bármelyik trackjére akár egy kicsit is ráunjanak. Két nappal később, 26-án már azt is elárulta, hogy a cucc mint Turbo Grafx 16 fog futni. 

Forrás: KanyeToThe.com

29-én IBN Jasper, Kanye személyre szabott fodrásza, (akinek Ye tulajdonképpen karrierjének összes hajkölteményét köszönheti) posztolt egy képet Kanye-ról, Kid Cudiról, cikkünk gyakori szereplőjéről, a legendás producerről, Mike Deanről és az előbbi kettő régi manageréről, Plain Patről, amint közösen stúdióznak.

TURBO GRAFX 16 day 1 #PABLo #MikeDean #CUDi #PlainPat

4,092 Likes, 308 Comments – Ibn Jasper (@ibnjasper) on Instagram: „TURBO GRAFX 16 day 1 #PABLo #MikeDean #CUDi #PlainPat”

Még ezen a napon Cudi a következőt írta ki több közösségi médiás accountjára is: „Ok. Day 2.” – ebből az egyértelmű utalásból pedig feltételezhető, hogy az új korong munkálatai elég hamar elindultak. 

Forrás: KanyeToThe.com

MÁRCIUS

Márciusban jött a „Day 3” tweet Ye részéről, mellékelve a kiírás alá Sufjan Stevens Death With Dignity című, zseniális dalát, ami talán valamilyen formában feltűnhet majd az albumon is. 

Forrás: KanyeToThe.com

Majd ismét az előbbi arcok: Mike Dean folytatta a sort a “Day 4”-ral, maga mellett Cudival, Pattel és DAZ-zal.

#day4

3,868 Likes, 100 Comments – TheRealMikeDean (@therealmikedean) on Instagram: „#day4”

Később egy erős csapat bukkant fel a háttérben megbúvó Kanye mellett: Lil Yachty, Big Sean, Offset, Vic Mensa, és Quavo, akik mögött a falon jelzésértékűen ott virított a Turbo Grafx 16 felirat is:

TURBO

15.8k Likes, 535 Comments – QuavoHuncho (@quavohuncho) on Instagram: „TURBO”



ÁPRILIS

Április 19, 52.nap – Szia Mike, heló Ye! „#turbographics”

#turbographics #scheming.

2,479 Likes, 61 Comments – TheRealMikeDean (@therealmikedean) on Instagram: „#turbographics #scheming.”



JÚNIUS

Korábban Diddy asszisztenseként dolgozó, Kanye közeli barátjaként számon tartott Fonzworth Bentley egy rajongói kérdésre válaszolva azt mondta, a Turbo Grafx egy kicsit késni fog. És hát nem hazudott.

DECEMBER

Teltek múltak a hónapok, a projektről viszont még annyi hír sem érkezett, mint korábban. Egészen decemberig, amikor is a már-már nagy öregnek számító producer, Pete Rock bejelentette, hogy együtt dolgozik Yeezy-vel. Ennek örömére még aznap egy stúdióból osztott meg felvételeket, betekintést nyújtva a fanoknak a Turbo munkálataiba. A szemfülesebbek kigyűjtötték a videóban látható papírlapról az infókat, amik (utólag tudjuk, hogy ideiglenes) dalcímeknek tűntek. Nem is mindennapi dalcímeknek: nagyon úgy látszik, hogy ez idő tájt eléggé lázba hozhatták Kanye-t a videojátékok.

Kanye West – Turbo Grafx 16

Producer Pete Rock was at Kanye West’s house and released these video’s with the caption „playing 45’s in da lab with Kanye West”. He said a while ago that his new album will be called Turbo Grafx 16.

Az ekkori, szinte komolyan vehetetlen tracklist:

1. Metroid Dread

2. Muramasa the Demon Blade

3. New Super Mario Bros

4. No More Heroes 2

5. Okami

6. Pikmin 2

7. Rabbids Go Home

8. Red Steel 2

9. Resident Evil

10. Silent Hill

11. Sin & Punishment 2

12. Sonic Colors

13. Super Mario Galaxy Pt. 1 & Pt. 2

14. Tatsunoko vs. Capcom

2017

MÁJUS

Kim Kardashian 2017 májusában egyedül, Kanye nélkül jelent meg a Met Gálán, a rapper az esemény helyett -amint a TMZ forrásából kiderült- egyenesen a hűvös wyomingi hegyekig utazott, hogy beteljesítse küldetését, vagyis elkészítse nyolcadik stúdióalbumát. Az előadóra jellemző ez a taktika: 2010-es lemeze, az egekig magasztalt My Beautiful Dark Twisted Fantasy egy része Hawaii-on készült, de Ye utazott már Mexikóba és Párizsba is rituálé-szerű, világkörüli ihletgyűjtésre.

A post shared by Oliver (@harlowebean) on

JÚLIUS

Az X17 paparazzói lencsevégre kapták az akkor már óriási babérokra törő Migost, akik épp megérkeztek Kanye-hoz felvenni. Később, a videó alapján az esti órákban pedig maga Ye is felbukkant, és boldog táncából ítélve láthatóan nagyon élte a zenét, amiről csak remélni tudjuk, hogy egy közös dalkezdemény lehetett az új albumon is (talán) tiszteletét tevő atlantai trióval, akiknek Culture II-ján Kanye is produceri szerepet vállalt.

Kanye West Takes Mind Off Jay Z Feud By Hitting The Studio with Migos

Sunday, July 9, 2017 – Kanye West keeps busy Sunday by working with the the rap trio Migos amid his feud with Jay Z following allegations Kanye borrowed money from him. Migos was kicked off a Delta flight just three days ago and also got into a fight with Chris Brown’s crew at BET Awards.

NOVEMBER

Ahogy korábban mi is megírtuk, a Grass Routes interjújából kiderült, hogy Mr.West nemhogy saját cuccán, hanem más, a G.O.O.D. Music tagságot élvező zenészek (Big Sean, Pusha T, Teyana Taylor) projektjein is dolgozik – lőtte el az infót CyHi the Prynce, aki szintén a label zászlaja alatt alkot. „Van egy projektem, amin melózok, azt teljes egészében ‘Ye producereli. Igazából minden egyes kiadótag cuccán ezt csinálja most. Big Seannak lesz egy lemeze, amin vezető producer, Pusha T következő albumán ő lesz az egyetlen producer, Teyana Taylor projektjén is csak ő dolgozik, és Kid Cudi következő cumóját is ő csinálja majd. Napi 10 alapot elkészít.” – árulta el CyHi.

Cyhi The Prynce on Kanye West producing all G.O.O.D Music albums, Jay Z sample | Grass Routes #17

On today’s Grass Routes Podcast, CyHi the Prynce talks with @killabh and @erinasimon about Jay Z clearing Reasonable Doubt sample for No Dope on Sundays (32:30), how people view his relationship with Kanye (15:40), how Atlanta artists aren’t even the richest artists in the industry (21:35) and how Kanye is producing albums for all of G.O.O.D.



2018

JANUÁR

Talib Kweli, aki korábban diplomatikusan és jogosan leszúrta Kanye-t Trumpot méltató megnyilvánulásai miatt, január utolsó napján Instagramjára posztolt egy képet Berlinből, a fotón pedig Yasiin Bey (korábban Mos Def) a humorista/színész, Dave Chapelle, és maga West volt látható, amint ötletelnek egy asztalnál ülve egy baráti meeting keretein belül, ez pedig újabb találgatásokra ad okot a közelgő lemez közreműködőiről. Ahogy Kweli is írta a posztban: „2018 jól fest” – és hát ezzel a ténnyel mi sem vitatkoznánk.

2018 is looking good…

26.6k Likes, 1,188 Comments – Talib Kweli (@talibkweli) on Instagram: „2018 is looking good…”



Január 25-én aztán Lil Uzi Vert pózolt emberünkkel. Haverkodás egy ruhaboltban? Esetleg egy kollab? Kettővel lejjebb, az áprilisi blokkban még magyarázatot is kaphatunk találkájuk miértjére.

A post shared by 16 (@liluzivert) on

MÁRCIUS

Márciusban elkezdtek fotók szivárogni az internetre olyan zenészektől, mint Travis Scott, Kid Cudi, Nas, Pi’erre Bourne, The Dream, vagy Mike Dean, az előadók pedig rendre havas vidékeken, meleg öltözékben nyomultak, érkezésük pedig közel sem volt véletlen. A helyszín nem volt más, mint a Jackson nevű település, vagyis Kanye újdonsült alkotói szentélye Wyoming szívében, hófödte hegyekkel elbarikádozva őt a külvilágtól. Tavasz hajnalán egy rakás zseni érkezett a fagyos magaslatokba menekülő Jézus albumához asszisztálni, amin talán az a Drake is ott lesz, aki inkább inkognitóban próbált maradni a fenyők és a jeges vonulatok takarásában, sikertelenül.

A post shared by flame (@travisscott) on

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Az imént említett Teyana Taylor, akivel Kanye már a MBDTF-n is kollaborált, és a Fade klipjében már mindenkit lenyűgözött, március 24-én előrevetítve az érkező hanganyag stílusát azt nyilatkozta, hogy West mint “Polo Ye” fog visszatérni, utalva ezzel Yeezy korai, szövegközpontú, boom bapes hangzásvilágára, vagyis a rapper 2000-es évek eleji korszakára, amikor folyton Ralph Lauren galléros pólókban (igen, ekkor volt a máig emlegetett pink Polo-s divathúzás is) és kötött pulcsikban rokkolt. Érdeklődőknek az interjú itt, a megszólalás 39 perc 25 másodpercnél.

Valahogy így festett Polo Ye:

Forrás: XXL

ÁPRILIS

Következzen a legmozgalmasabb hónap, amikor jézus feltámadt, és minden a feje tetejére állt: Kanye West korábban, mentális problémáival való kórházba kerülése után archiválta Twitter -és Instagram profilját, azonban április 13-án megszűnt a hallgatás ideje: Ye visszatért, és elindította a tweet-lavinát, ami azóta meg sem áll, hiába terített be minket már a legelején.

Beoltotta a Nike-t Yeezy-kopizás miatt, motivációs üzeneteket írt ki, de az igazi meglepetés csak 19-én jött, amikor is bejelentésre került Kanye nyolcadik albuma összesen 7 dallal, június 1-jére időzítve. De a zenevilág manipulátora itt nem állt meg: június 8-ára belengetett egy közös cumót Kid Cudival, aminek albumborítóját lehet, hogy az a Takashi Murakami készíti majd, aki a 2007-es Graduation coverjén is munkálkodott. Ye elárulta, hogy Pusha T albuma május 25-én, Nas-é június 15-én, Teyana Tayloré pedig június 22-én robban, vagyis minden hétre jut majd egy-egy zseniális hallgatnivaló. Nem elég, hogy mindet Kanye producereli, utólag az is kiderült, hogy az egységet megteremtve mindegyik anyag 7 számos lesz majd.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A rádiós műsorvezető, Charlamagne tha God, aki elviekben már hallotta a lemezt, és együtt távozott Kanye-val a rapper irodájából, azt mondta a Brilliant Idiotsnak, hogy a korong dalai kifejezett szociális/társadalmi érzékenységről tanúskodnak, nagy igazságokról fognak szólni és hangulatilag a Real Friends atmoszféráját idézik majd fel. Ez a gondolat kifejezetten összecseng Teyana márciusi Polo Ye-s mondatával, tehát akik június elsejére a “régi Kanye-t” várják, lehet nem fognak csalódni.

Ezután jött vissza a képbe Lil Uzi Vert, és Travis Scott: Kanye 25-én még több infót kezdett csepegtetni, többek között egy debütálásra megérett kollabot az előbbi kettővel, plusz A$AP Rockyval, de arra is fény derült, hogy az a Dexter Navy fogja rendezni Cudival közös kisfilmjüket, aki megcsinálta az év klipjét Rockynak. 

Forrás: Twitter

Lévén, hogy Kanye a szakma egyik legrafináltabb marketingese, méltó hírverést csapott közelgő korongjának népszerűsítéséhez, és ehhez a bulvársajtót is segítségül hívta: a TMZ hírügynökség feje, Harvey Levin átugrott Mr.Westhez, aki úgy 30 másodpercet freestyleozott neki nagy felháborodást keltő Make America Great Again-es sapkájában reflektálva a rabszolgaságról szóló Amistad című filmre.

A post shared by TMZ (@tmz_tv) on



Április 27-én Isten szólt: „Poopy-di scoopScoop-diddy-whoopWhoop-di-scoop-di-poop” majd rögtön ki is érdemelte a 2018 legnagyobb trollja címet (Lift Yourself), de azért biztosított róla, hogy a politikai vitákat sem veti el, és rappelni is tud még. (Ye vs. the People)

Óriási törés volt Kanye West életében édesanyja, Donda West 2007-ben egy félresikerült plasztikai műtét miatt bekövetkezett tragikus halála. Az anya Jan Adams, a beavatkozást végző sebész gondatlansága miatt vesztette életét. Április 28-án aztán érkezett az, amit senki nem látott jönni: Kanye West nyolcadik albumának borítója lehetséges, hogy az orvosról készült rabfotó lesz, – csak ha esetleg azt gondolta volna valaki, hogy nem lehetne fokozni az eddigieket – és (talán) a Love Everyone nevet fogja viselni, hiszen Ye megpróbál felejteni, és kitörölni az összes gyűlöletet magából. Azt már tudjuk, hogy újfent a béke nagyköveteként szeretet-kihívást indítva mindenkit imád, különösen Ebro Dardent.



Miután az imént hivatkozott Jan Adams 29-én annyit mondott a Blastnek Mr.West húzásáról, hogy „ez egy MacGuffin” a portál egy nappal később hosszú nyílt levelet tett közé, amit a plasztikai sebész intézett Kanye-hoz, felvetve egy találkozó lehetőségét a dolgok tisztázása érdekében. Kanye ezt boldogan fogadta, Trump után Adams-et is letesózta, és már nagyon várja, hogy leüljenek egymással és „gyógyuljanak”, azaz rendezzék a sérelmeiket – maximálisan korrekt gesztus mindkettejük részéről.



Kanye weboldalára, felváltva a Lift Yourself és a Ye vs. the People lejátszóját egy kulisszák mögötti videófelvétel került fel az utóbbi dal háttérmunkálatairól, amin T.I. és Ye éppen eszmecserét folytatnak politikai nézeteikről, agyalva a dalon. Ez valóban mogul talk a javából, csekkolni itt.

MÁJUS

Elérkezett a május, Ye pedig nagyon régen adott már igazán velős és kitárulkozó interjút, de most kivételt tett: áprilisban találkoztak Charlamagne tha Goddal, egy és háromnegyed órás beszélgetésük alatt pedig többek között mentális betegségeiről, feleségéről, JAY-Z-vel való kapcsolatáról, és a közösségi médiás megmozdulásairól is szó esik, vagyis minden forró témát megvitattak, amivel újabban West kapcsolatba hozható. A meglehetősen hiánypótló anyagból kiderül, mi is történt pontosan emberünkkel az elmúlt 1-2 évben, ez a nagy aktivitás pedig minden bizonnyal megerősíthet bennünket, hogy június elseje valóban nagy nap lesz a zeneipar számára.


Majd szintén elsején Ye beköszönt a TMZ-hez is, ahol olyat mondott, amitől újra frászt kapott az egész internet.Az ember hall a rabszolgaságról, hogy 400 évig [tartott]. 400 évig?! Ez úgy hangzik, mintha a saját választásuk lett volna.” – nyilatkozta a divatdiktátor filozófus, ezzel eléggé felbőszítve az afroamerikai közösség több tagját is, köztük a hírügynökség munkatársát is, aki rögtön szóvá is tette Kanye demagóg elszólását. Alanyunk már ekkor eléggé kertelt, és azt mondta, ő inkább nem foglalkozik politikával, ebben a kérdésben inkább barátjához, az énekes John Legendhez forduljanak. Aztán a műsor után ezt az erősen mentegetőző magyarázatot küldte a TMZ-nek: „Azért hoztam fel ezt a négyszázév-témát, mert nem maradhatunk mentálisan rabok további 400 évre. Szabad gondolkodásra van szükség most azonnal. Maga ez az állítás is a szabad gondolkodás egy példája volt… Csak egy ötlet volt.” (via Velvet) Ye azóta törölte rabszolgás tweetjeit, de az elmúlt napokban bekövetkezett presztízsvesztése ennek ellenére elég jelentős: többek közt olyan előadók csalódtak benne hatalmasat, majd követték ki Twitteren, mint Rihanna, The Weeknd, Justin Bieber, Nicki Minaj, Jaden Smith, vagy Snoop Dogg, de a The Roots dobosa, Questlove és a frissen szabadult Meek Mill is kifejtették véleményüket a rapperről. Teljes szereplése alább, az általa újabban már másodszor meglovagolt rabszolga-topik pedig 3:26-tól:

A sor az interjúk hónapjában T.I.-jal folytatódik, aki először fenomenális géniuszként méltatta, majd ezt mondta Mr.Westről a HOT 97 reggeli adásában: „El kell ismernünk, hogy ezen a földön az emberek alig egy százaléka beszél egy nyelvet Kanye Westtel. Az a probléma, hogy valami amit az eszébe vés, az teljesen másképp jön ki a száján, mint ahogy elképzelte.” – magyarázta a rapper barátja eddigi meggondolatlan monológjait.

Ölelkezés és kézfogás az X17 munkatársával Calabasasban: „It’s All Love” – szólt az ember, aki egyszer még azt nyilatkozta, hogy a náciknál is jobban utálja a paparazzikat. 

Vissza a hegyekbe: május 3-án hozta le az XXL, hogy a TMZ értesülései szerint Kanye újra Wyomingba utazott, azt pedig szintén megerősítették, hogy projektje még nincs teljesen készen. A rapper éppen azért (mégis mi másért?) érkezett Jacksonba, -ahol várhatóan egy-két hetet fog eltölteni- hogy elvégezze a hátralévő utolsó simításokat közelgő korongján.

Ye tényleg nem lustálkodik, ahogy mc-ként, úgy producerként sem: Christina Aguilera ma dobta ki Accelerate című dalát, hozzá egy forró, csillámporos, nyelvezős klippel, a beaten pedig Kanye és Mike Dean. Vigyázat, Yeezus vibes!

Az április 25-ei beharangozás után meg is érkezett a közös track Travis Scottal és Lil Uzi Verttel: a Watch egy laza, koranyári bangerként kidobott szuperprodukció, az alapért Playboi Carti háziproducere, Pi’erre Bourne a felelős, aki hibátlanul hozza rá jellemző, jól ismert hangzást.


Kanye West a meglepetések embere, és úgy tűnik, lassan már minden önpromót burkoltan ejt el, ez pedig mi tagadás, nagyon jól működik.  15-én nyomott ki Twitterre egy videót, amiben épp egy beatet kreálva püföli teljes erőbedobással a dobokat. De ami ennél is fontosabb, azok a Ye környezetében elhelyezett táblák, rajtuk Mr.West szóló -Kid Cudival közös – Pusha T – Nas -és Teyana albumának tracklistjeivel. Ügyes, ügyes.

KANYE WEST on Twitter

https://t.co/o5GyOkB2hg

Cikkünk folyamatosan frissül.

Felhasznált tartalom: KanyeToThe / TMZ / Highsnobiety / Twitter

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük