Aztaa
Az IKEA megosztotta a titkos svéd húsgolyó receptjüket
Már nem annyira titkos.
Az IKEA mentőövet dobott azoknak, akiknek a járvány idején nagyon hiányzik a menzájuk, hisz elárulták az eddig titkosan kezelt receptjét a híres svéd húsgolyójuknak.
Habár a húsgolyókat és a hozzá tartozó szószt az áruházban is meg lehet vásárolni fagyasztott és por formájában, ez az első alkalom, hogy felfedték a pontos receptet, és ha már úgyis konyhaforradalmat indított be az otthonlevés, érdemes lehet beadni valamelyik ebédhez. Aki mégsem akar otthon főzni, annak jó hír, hogy az IKEA-boltok többségét birtokló Ingka Csoport vezetője azt mondta, hogy terveik szerint májusban megkezdik európai üzleteik újranyitását, de arra nem tért ki, hogy hogy pontosan hol és mikor.
Alább az elkészítési javaslat és a hozzávalók a 24.hu. fordítása alapján:
Húsgolyók
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
5 evőkanál teljes tej, vagy tejszín
egy kis fej apróra vágott hagyma
egy fej zúzott fokhagyma
10 dkg zsemlemorzsa
só, bors
Elkészítés: Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk egy tálban, bőven sózzuk és borsozzuk, illetve hozzáadjuk a még kívánt fűszereket. A masszából kis golyókat gyúrunk, és két órára hűtőbe tesszük őket. A golyókat aztán sok vajban, vagy olajban, közepes lángon kisütjük. A golyókat egy tűzálló tálba helyezzük, majd lefedve 30 percre 180 fokos sütőbe helyezzük őket.
Szósz
Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
1,5 dl tejszín
1,5 dl marhahúsleves alaplé
1,5 dl zöldségleves alaplé
szójaszósz
dijoni mustár
só
Elkészítés: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és két percen át kevergetjük. Hozzáadjuk az alapleveket, és tovább kevergetjük. Hozzáadjuk a tejszínt, egy evőkanál szójaszószt, és egy evőkanál dijoni mustárt. Lassú tűzön főzzük, míg besűrűsödik.