Kövess minket

Aztaa

A delfinek felismerik a barátaikat a pisijük íze alapján – derítették ki túl kíváncsi tudósok

Megosztva

Ahogy halad előre az emberiség, úgy ismerjük meg minden egyes nappal egy kicsit jobban a körülöttünk lévő világot. Mondjuk lehet nem minden tudás hasznos, kellett például nekünk az az infó, hogy a delfinek be tudják azonosítani egymást a pisijük íze alapján? Nem biztos, mindenesetre túlbuzgó tudósok pont ezt kutatták ki nemrég.

A Science Advances nevű tudományos szaklapban megjelent kutatás, melyet texasi és skót egyetemek kutatói jegyeznek, arra jutott, hogy a delfinek egymás vizelete alapján is felismerik egymást, csak bele kell kóstolniuk.A felfedezésre amúgy elég kacskaringós úton jutottak el. Azt már eleve tudták a delfinekről, hogy különböző füttyökkel jeleznek egymásnak, de azt is ki akarták deríteni, hogy ezen kívül miként azonosítják be egymást.

Az első ötlet az volt, hogy a füttyök lejátszása mellé váltakozó vizuálokat párosítanak, hogy így derítsék ki, hogy melyikre reagálnak a delfinek, de mivel egy nagy TV víz alá merítése túl költségigényesnek bizonyult, ezért ezt elvetették. Ekkor jutott eszükbe a vízben lebegő pisi, melyről a megfigyelések alapján azt kell tudni, a delfinek nyitott szájjal úsznak át rajtuk. A delfinek szaglása gyakorlatilag nem létező, így a kutatók azt feltételezték, hogy ízleléssel azonosítják be egymást. A tudósok ezután vizeletmintákat gyűjtöttek különböző delfinektől, azokat pedig egy kis tégelybe rakva merítették le az állatokhoz, majd a fentebb említett füttyökkel kombinálták a kísérletet. Az eredmény az lett, hogy azokat a pisimintákat, amik olyan delfinektől származtak, akiket a társaik ismertek, több ideig „ízlelték”, és a hozzá tartozó füttyhangnál is több ideig úszkáltak a hangszóró közelében. A delfinek tehát felismerték a spanjaikat a pisijük alapján, ami az egyik vezető tudós, Jason Bruck szerint „nagy felfedezés„, ezért folytatják a kutatást.

(VICE)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés