Kövess minket

Stílus

A Hermès Birkin táskákból készült 14 millió forintos Birkenstock papucs a rongyrázás netovábbja

Itt a BIRKINSTOCK.

Megosztva

Talán emlékezhetünk a szenteltvízzel töltött, Jézus cipőként elhíresült custom Nike lépőre, melyet a MSCHF nevű brooklyni művész kollektíva alkotott meg még 2019 őszén. 

A csapat ismét nagyot alkotott, és újfent sikerült felborzolniuk az internet kedélyeit: legfrissebb termékük egy, a Hermés luxusmárka Birkin táskáiból (Birkin bag) és a Birkenstock Arizona papucsából kreált

BIRKINSTOCK lábbeli, avagy „a valaha készült legdrágább és legexkluzívabb papucs”.

Forrás:

Forrás:

Forrás:

A Birkinstock papucsok négy verzióban elérhetőek: készült két kiadás kígyóbőrből, egy másik stuccbőrből, egy pedig a taurillon clémence nevezetű, puha és vastag birkabőrből, ami az egykori Párizsi jelentés divatblog szerint Birkinből a legpraktikusabb”. A „legolcsóbb” papucs ezek közül 19 ezer 500 dollár (5 millió 700 ezer forint), a legdrágább pedig 48 ezer 500 dollár (14 millió 270 ezer forint).

A nem mindennapi viseletről, melyet kizárólag megrendelésre készítenek, a New York Times írt részletesebben, riportjukból kiderül, hogy a „fogyasztói kultúra Banksy-je”-ként említett MSCHF tervezői összesen négy Birkin táskát vásároltak (már magában ez sem olcsó mulatság), majd szétvagdosták őket, így készült el a papucs felső része.

Mint kiderült, a lépőkből már el is kelt három pár, nem is akárkiknek: vett Future (a hibátlan reklám máris pipa), Kehlani és egy meg nem nevezett műgyűjtő is, ezen felül pedig a kollektíva is megtart magának egyet. A darabokat a Jézus cipő és egy korábbi húzás sikerét elnézve másodpercek alatt elkapkodják majd.

Forrás: Instagram / @future

Forrás: Instagram / @future

Forrás: Instagram / @future

Forrás: Instagram / @future

Forrás: Instagram / @future

Felmerül a kérdés, miért épp a Gunna és más rapperek által is előszeretettel vásárolt Birkin táskára esett a csapat választása. Lukas Bentel kreatív igazgató így indokol: „A Birkin táskák amolyan kulturális mémek napjainkban, a jólét és a gazdagság szimbólumai.”

Ennek fényében próbál görbe tükröt mutatni a fogyasztói kultúrát parodizáló Birkinstock papucs, csakhogy kifogásolható eszközökkel. A DAZED cikkében ott is felvetés: mégis miképp értelmezhető a táskapapucs-jelenség? Mi ez az egész? A high fashionre jellemző, abszurdba hajló luxus ügyes kritikája, vagy szimplán pár értékes táska tragikus elpocsékolása? Egyáltalán autentikus-e a Vetements-hoz hasonlóan úgy gúnyolni a nevetségesen magas árairól híres high fashiont és hypebeast világot, hogy közben te bőségesen profitálsz ebből és ugyanolyan irreális tarifákat szabsz? A választ mindenki döntse el maga. 

Fun fact: a termékek elkészültéhez sem a Hermés, sem a Birkenstock nem járult hozzá hivatalosan.

(DAZED)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés