Kövess minket

Aztaa

A klímacélokat betartva is elolvad a világ gleccsereinek fele 2100-ra – állítja egy új kutatás

Megosztva

2100-ra elolvad a bolygó gleccsereinek fele, még akkor is, ha az emberiség tartja magát a párizsi klímamegállapodásban kitűzött célokhoz – derül ki egy kutatásból, amely szerint a gleccserek pusztulásának mértéke és hatásai nagyobbak, mint korábban gondolták. Ennek a veszteségnek legalább a fele a következő 30 évben fog bekövetkezni.

A kutatók szerint a gleccserek 49%-a tűnne el a legoptimistább, 1,5 Celsius-fokos felmelegedést feltételező forgatókönyv szerint. Ha azonban a globális felmelegedés a jelenlegi, 2,7 Celsius-fokos felmelegedés forgatókönyve szerint folytatódna, a gleccserek 68%-a tűnne el – olvasható a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. Ha ez bekövetkezne, akkor a következő évszázad végére szinte egyetlen gleccser sem maradna Közép-Európában, Kanada nyugati részén és az Egyesült Államokban. Ez jelentősen hozzájárulna a tengerszint emelkedéséhez, veszélyeztetné akár 2 milliárd ember vízellátását, és növelné az olyan természeti veszélyek kockázatát, mint az áradások.

A tanulmány, mely a korábbi modellek becsléseihez képest 23%-kal nagyobb tengerszintemelkedéssel számol, a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró kivételével az összes gleccserjeget vizsgálta.

(The Guardian)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés