Kövess minket

Hiphop

A zsugorodó hazai breaktánckultúra felélesztését tűzte ki célul a magyar szövetség

Megosztva

A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) az olimpiai szereplést is kihasználva szeretné feléleszteni a sportág hazai kultúráját, ennek egyik első lépéseként augusztusban fesztivált szervez a Lupa-tóhoz.

A szervezet pénteki sajtóeseményén – melyet az idén negyven éves magyar breaktánckultúra ünneplésére szerveztek – a sportág hazai történetének bemutatását követően Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását átadják a fiataloknak. Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, illetve a szövetség tehetséggondozó programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat.
    
Augusztus 12-14. között a Lupa-tónál nemzetközi fesztivált szervezünk, amelynek célja, hogy népszerűsítsük a sportágat, és a következő években újra 40-50, akár 100 csapat legyen Magyarországon” – mondta Tóth Zoltán. A Lupa-tavi versenyre mintegy nyolcezer érdeklődőt várnak.
    
Hozzátette, szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni. „Jelenleg harcolunk a Magyar Táncsport Szövetséggel, akik szeretnék a breaktáncot maguk alatt tudni. Ez azonban egy önálló sportág, nem lehet semmi alatt, mi leszünk a szakszövetség: az ügyben zajló első pert megnyertük” – tette hozzá  az elnök.
    
Várhegyi Attila – sportági nevén b-boy Atyakilla -, világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni. A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte, szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat. A sajtótájékoztatón résztvettek a sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai.
    
A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés