Kövess minket

Aztaa

„Adjatok…sört” – voltak a lebénult férfi első szavai, ahogy ismét beszélni tudott

Megosztva

Hosszú hónapok után ismét tud kommunikálni a külvilággal az a bénult férfi, akit a svájci Wyss Centerben kezelnek. Első szavaival sört kért magának, majd rock zenét akart hallgatni.

A The Independent írása szerint a 36 éves férfi amiotrófiás laterálszklerózisban, másnéven ALS-ben szenved, ennek eredményeképpen pedig 2019-re teljesen lebénult a teste. Közel három év után viszont most egy elektródákkal működő agyi implantátumnak köszönhetően ismét meg tudott szólalni. „Adjatok sört” – ezek voltak az első szavai a család beszámolója szerint, majd azt kérte a kórteremben lévőktől, hogy rakják be a kedvenc rockbandjánának, a Tool-nak a zenéjét, és csavarják jó magasra a hangerőt.

A férfi később arról is beszélt, hogy szereti a fiát, majd nyakmasszázst kért az anyjától, és különböző ételeket is kért, utóbbit csak csöveken keresztül tudják a szervezetébe juttatni.

A Wyss Center vezető idegorvosa, Dr. Jonas Zimmermann elmondta, hogy az, hogy a férfi meg tudott szólalni a szerkezetüknek köszönhetően, egy áttörő eredmény a tudomány világában, mivel ez volt az első eset, hogy egy teljesen bénult embernél, akinek a szeme és a szája sem tud mozogni, kommunikációt tudtak elérni.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés