Kövess minket

Stílus

Az adidas továbbra is árulni akarja a YEEZY dizájnokat, csak Kanye nélkül

Megosztva

Az adidas lehet, hogy szakít Kanye Westtel és a YEEZY branddel, de a kollabból bejövő pénzt nem igazán szeretnék elengedni. A német vállalat a Bloomberg információi szerint akár már jövőre piacra dobhatja a YEEZY dizájnok újabb verzióit, méghozzá a YEEZY branding nélkül, szimplán az adidas márkanév alatt. Ezt amúgy az adidas teljesen jogszerűen teheti meg, ugyanis a sneaker-dizájnok 100%-ban az ő szellemi tulajdonuk, Ye egyedül a „YEEZY Slides” dizájnját birtokolja, azt nem adhatja ki nélküle az adidas (ettől persze még simán piacra dobtak egy hasonló papucsot anno, amiért ki is akadt rájuk Kanye).

Mikor tegnap az adidas hivatalosan is bejelentette, hogy felbontják a munkakapcsolatukat Ye-vel, és egyben beszüntetik a YEEZY termékek árusítását, a közleményüket egy igen beszédes mondattal zárták. „Az adidas az egyedüli tulajdonosa a partnerségi megállapodás alatt született összes sneaker dizájnnak, beleértve a már létező termékeket, korábbi és jövőbeni színvariációkat„. A CNN rákérdezett pár jogi szakértőnél, hogy ezzel pontosan mit is akartak közölni, ők pedig azon a véleményen voltak, hogy az adidas így akarja Ye tudtára adni, hogy még csak meg se próbálja egyedül újra megjelentetni az iszonyú sikeres YEEZY sneakereket, mert hatalmas pert kap a nyakába.

Az adidas bevételeinek kb. 8%-át tették ki a YEEZY termékek eladása, így érthető, hogy a német cég nem szeretné elengedni az aranytojást tojó tyúkját, így is extra sokat gondolkodtak Kanye zsidózása után, hogy egyáltalán elengedjék-e a kezét. Kérdés persze, hogy ha az adidas a YEEZY branding és úgy általánosan Ye nélkül ismét megjelenteti a YEEZY dizájnokat, akkor azt miként fogadják majd a vásárlók. Sneakerheadek és fogyatkozóban lévő Kanye fanok vélhetően bojkottálni fognak minden ilyen próbálkozást az adidas részéről, na de az átlag vevőt is érdekelni fogja, hogy nincs ráírva a sneakerre, hogy „YEEZY”, miközben teljesen ugyanúgy néz ki, mint korábban, és a minőség is teljesen ugyanaz? Ez egyelőre nyitott kérdés.

Még nehezebb helyzetben van Kanye, aki a deal felbomlásával elveszítette milliárdos státuszát és a legnagyobb bevételi forrását. Piaci szakértők szerint megpróbálhatja újra felépíteni a YEEZY brandet, de sneakereket biztosan nem tud majd úgy gyártani, mint ahogy az adidas tette. Nem csak azért, mert nincsenek gyárai és globális lefedettsége, hanem azért sem, mert a cipők piacán iszonyat sok technológia le van védetve, a Nike és az adidas nem véletlenül használ eltérő technológiákat a sneakereinél. Ye járható útja tehát maximum a YEEZY ruhák eladása lehet, esetleg kereshet még pénzt a YEEZY Slides papucsokból, vagy rosszabb esetben folytathatja az eszetlen zsidózást és még mélyebbre áshatja magát.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés