Kövess minket

Aztaa

Az Aldi nem bízik a kasszásaiban, hogy ki tudják számolni az alkoholvásárlók életkorát, szoftver mondja meg helyettük

Megosztva

Aki mostanában itthoni Aldiban vásárolt alkoholt észrevehette, hogy a pénztárnál akkor is elkérik tőle a személyijét, ha egyébként nyilvánvalóan nem néz ki 18 alattinak. Az eset nem egyedi, a német kereskedelmi vállalat ugyanis utasításba adta ki a dolgozóinak, hogy kötelezően mindenkitől el kell kérni egy életkort bizonyító igazolványt, hogy biztosan ne jusson fiatalkorú alkoholhoz.

A HVG megkereste ezzel kapcsolatban az üzletláncot, válaszukból pedig kiderül, hogy a szigorítást annyira komolyan gondolják, hogy egyenesen szoftverrel számoltatják ki az alkoholvásárlók életkorát, nem bízzák a kasszásokra a fejszámolást. Mint elmondták, az új rend szerint a kasszás elkéri az azonosító okmányt, begépeli a rendszerbe a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végezve kiszámolja, hogy a vevő hány éves. Állításuk szerint erre azért van szükség, mert így kizárható mindenféle „szubjektív tényező”, egyben a „figyelmetlenségek” is elkerülhetőek. Az Aldi azt is hozzátette, hogy ezzel a kasszásaik munkáját is megkönnyítik.

Az Aldi cáfolta azokat a történeteket, miszerint a vevők adatait is tárolnák a rendszerükbe, elmondásuk szerint szimplán az életkort viszik csak fel a rendszerbe. A fogyasztóvédelmi hatóság állítólag megdícsérte az Aldit a bevezetett változásért, tehát senki se lepődjön meg, ha más üzletek is átveszik az új rendszert.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés