Kövess minket

Aztaa

Az eBay eltávolította az összes Jeffrey Dahmer-jelmezt a kínálatából

Megosztva

Az elmúlt 1 hónap Jeffrey Dahmer amerikai sorozatgyilkosról és a róla készült Netflixes sorozatról szól: a 17 áldozatot szedő kegyetlen férfi története sorra dönti a nézettségi rekordokat a streamingfelületen, és leuralja a közbeszédet.

Itt merül fel egy probléma, amit a sorozat kritikusai rendre megemlítenek, amikor ismét szóba kerül a net minden szegletében felbukkanó Dahmer, ez pedig a gyilkos ésvagy a bűnös eszményítése, ezzel együtt pedig az erőszak glorifikálása.

Bár a Netflix és a készítők visszautasították ezt, és elhatárolódtak attól, hogy bármiféle pozitív kontextusban tüntetnék fel Jeffrey-t, az tagadhatatlan, hogy sokan, ha nem is rajongásból, de indirekten is relativizálták az elkövető bűnösségét, vagy épp „cool” köntösben mutatták meg őt TikTok videókban. A Halloween vészes közeledtével éppígy jelentek meg Dahmer-maszkok és Jeffrey-kosztümök is a piacon, amik ellen hamar felléptek az illetékes cégek, így az eBay is, akikről a napokban jelent meg a hír,

hogy betiltották az ilyen jellegű jelmezek árusítását és eltávolítják az összes Jeffrey Dahmer-kosztümöt a kínálatukból, ezzel tiltakozva az erőszak bárminemű eszményítése ellen.

Mint a CNN kiszúrta, ha beírjuk az eBay keresőjébe a „Jeffrey Dahmer costume” szópárt, még mindig felugrik pár elem, köztük Dahmer híres szemüvege, vagy épp narancssárga rabruhák. Mi is megnéztük, és tényleg, bár valószínűleg folyamatosan szűrik a találatokat, ezért lehet, hogy összesen csak négy opciót találtunk:

Screenshot: eBay.com
Screenshot: eBay.com
Screenshot: eBay.com

A Variety is közölte, hogy a Buzzfeednek megerősítette az eBay a hírt, ők így írnak:

„Egy szóvivő megerősítette, hogy az oldal aktívan törölte a találatokat és betiltotta a darabokat, bár ennek ellenére egy-két találat még fellelhető a platformon. A cég szabályzata kimondja, hogy azon eladóknak, akik az erőszak promótálását és eszményítését közvetítő darabokat árulnak, tiltás jár.” Ebbe természetesen nem csak Dahmer, hanem az elmúlt 100 év sok híres sorozatgyilkosa és erőszakkal összefüggésbe hozható elkövetője is beletartozik, így nem ez az első precedens.

(CNN / Variety)

Kiemelt kép: Fandomwire

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés