Kövess minket

Aztaa

Az Európai Unió Bírósága elé idézik Magyarországot, mert a kannabisz orvosi felhasználása ellen szavazott

Megosztva

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot, mert ellentétesen szavaztunk az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kannabisz és a kannabiszhoz kapcsolódó anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó ajánlásai kapcsán kialakított uniós állásponttal – írja a HVG a a brüsszeli testület bejelentése alapján.

Az ülésen többek közt a kannabisz gyógyászati alkalmazását szorgalmazó pont is szerepelt, itt a magyar kormány nevében felszólaló Dr. Dancs Ferenc azt mondta a szavazást megelőző beszédében, hogy fűfogyasztás mértéke az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt, ami szerinte már önmagában bizonyítja, mennyire addiktív szerről van szó. A szavazás mondjuk nem erről, hanem arról szólt, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága két évnyi egyeztetés után elfogadta az Egészségügyi Világszervezet ajánlását a kannabisz újrabesorolásáról.

2020. december 2-án az ENSZ Kábítószer-bizottságának 63. ülésszakán Magyarország kétszer az uniós állásponttal ellentétesen szavazott a nemzetközi ellenőrzés alatt álló anyagok jegyzékbe vételére vonatkozó WHO-ajánlásokról tartott szavazás során. Ezen túlmenően Magyarország a Kábítószer-bizottságban olyan nyilatkozatot tett, amely merőben ellentétes az uniós állásponttal. Tekintve, hogy ez a határozat az Európai Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik, kötelező érvényű az uniós tagállamokra nézve az Unió álláspontját rögzítő tanácsi határozat követése, ezzel ment szembe Magyarország.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés