Kövess minket

Aztaa

Azok nyithatják az első marihuánaboltokat New York-ban, akiket korábban elítéltek használatért, birtoklásért, vagy dílerkedésért

Megosztva

New York állam hamarosan bejelenti a részletes terveket a marihuána legalizálás megszavazása utáni időszakra, de részinformációk már vannak – írja a New York Times.

Az a döntés például már megszületett, hogy az első fűbolt-licenszeket azok fogják megkapni, akiket valamilyen marihuánához köthető bűncselekmény miatt elítéltek. A licenszre az elítélt családtagjai is jogosultak lehetnek, tehát valaki akkor is bekerülhet az első 100-200 szerencsés közé, ha mondjuk a gyerekét ítélték el, de ő mondjuk nem akar marihuánaboltot nyitni.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul a csütörtöki bejelentésében hangsúlyozta, hogy a döntéssel garantálják, hogy a milliárd dollárosnak ígérkező marihuána biznisz első hullámából azok profitálhassanak, akik a bőrükön érezték meg a drogok ellen vívott több évtizedes háborút. Az állam eközben azt is szeretné elérni, hogy egy-két korábbi díler is belépjen a piacra, maguk mögött hagyva a fekete piacot.

New York ezzel egy új stratégiát választ, tanulva más államok hibáiból, ahol a kisemberek kimaradtak a marihuána bizniszből, hisz mire beszállhattak volna a nagyhalak mind letarolták a piacot.

Az új törvények szerint New York államban 85 grammig nem büntetik a marihuána birtoklását, egyben minden olyan ember amnesztiát kapott, akit 25 grammnál kevesebb marihuána birtoklása miatt ítéltek anno el.

A kormányzó javaslatával nem mindenki ért egyébként egyet, New York Republikánus szenátora, Rob Ortt például kritizálta a döntést, szerinte nem „bűnözőknek” kéne lehetőségeket adni, hanem a „rendes”, törvénytisztelő állampolgároknak.

Az első marihuánaboltok a tervek szerint 2022 végén nyithatnak New York-ban.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés