Keresés
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Avatar inspirálta futurisztikus autóval állt elő a Mercedes-Benz

Avatar inspirálta futurisztikus autóval állt elő a Mercedes-Benz

Offmedia- 2020.01.08. 15:21
Egyelőre csak egy koncepció a hüllőszerű jövőjárgány.
Mások mellett a Mercedes is bemutatta futurisztikus koncepció autóját az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES). A német cég új modelljét az Avatar című film ihlette, ez alapján a kék neonszínek és buborékos design dominál.

A koncepcióautó egy elektromos modell, mely felvállaltan James Cameron 2009-es sci-fi-jéből merít ötleteket, ez már rögtön a nevéből lejön, hisz a jövőjárgány Vision AVTR néven fut. Az áramvonalas, futurisztikus megjelenésű szedán teljesen önvezető, sőt egyedi kerékszerkezetével és a filmben látható hüllőről modellezett „bionikus fékszárnyaknak” köszönhetően „oldalazásra” is képes – írja a Daily Mail. Az úgynevezett fékszárnyak lehetővé teszik az első és a hátsó tengely azonos vagy ellentétes irányú mozgását, körülbelül 30 fokos szögben, a rákéhoz hasonló oldalirányú mozgásra is képes.

És itt még nincs vége, további ötleteket is merítettek a filmből, az egyiket például „biometrikus kapcsolatnak” nevezi a cég, ezt azt jelenti, hogy az utas a kormánykerék nélküli kocsit úgy indíthatja el, hogy  a kezét egy központi vezérlőegységre helyezi, ami a Daimler tájékoztatása szerint a szívverése és lélegzése alapján felismeri vezetőjét és életre kel. A kéz felemelése után egy menüt vetít az autó a tenyérre, így lehet választani a különböző funkciók közül. A kocsi az Avatar filmek környezetvédő üzeneteit is megfogadta, az energiatároló egység például komposztálható és teljesen újrahasznosítható, így az autónak nem kell a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnia. Cameron hozzátette, hogy ha nem is kerül soha utakra a koncepció autó, akkor is fontos, hogy üzenjenek a világnak, hogy el kell kezdeni megváltozni egy fenntarthatóbb világ reményében.

Hozzászólások

Érdekes lehet