Keresés
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • NASA asztronauták feljegyzései alapján megalkották az űr illatú parfümöt

NASA asztronauták feljegyzései alapján megalkották az űr illatú parfümöt

Kersner Máté- 2020.07.01. 18:48

Még februárban írtuk meg, hogy Gwyneth Paltrow megmagyarázhatatlan punci illatú gyertyája után Erykah Badu is piacra dobta a maga illatszerét, avagy a parfümöt, melynek aromája a legendás énekesnő vaginájáról lett mintázva. A közelmúltban hasonlóan abszurd, de egy fokkal tudományosabb és érdekesebb felfedezés született, ugyanis sikeresen megalkották az Eau de Space-t, avagy a világűr illatú parfümöt

Forrás: CNN
Így van, az univerzum szaga kis üvegcsékbe lett töltve, ezzel több mint 12 év után bolti forgalomba kerülhet az illat, aminek kikutatására Steve Pearce amerikai vegyészt kérte fel a NASA 2008-ban. Mint a CNN cikke írja, Pearce-nek négy évbe telt, hogy asztronauták beszámolói alapján előállítsa Az illatot, amit nem csupán bolondozásból kotyvasztottak ki mesterséges úton, tekintve, hogy a Föld elhagyására készülő űrhajósok felkészítéséhez nagyon is fontos volt.

És hogy milyen illata van az űrnek, ezzel együtt magának az Eau de Space kölninek? Kapaszkodjunk meg:

olyan, mintha a puskapor, a steak, az ózon, a forró fém, a málna és a rum aromáját ötvöznénk egymással

- legalábbis ezt nyilatkozták azok az űrből visszatért asztronauták, akiknek véleményére és feljegyzéseire alapoztak a formabontó illatszer megálmodói, köztük Matt Richmond, a Steve Pearce kutatását végig szem előtt tartó Eau de Space termékmenedzser is. "Kicsit olyan szaga van, mint egy fegyvernek, rögtön azután, hogy elsütötték. Savanykás, mégis füstös és égett." - ezt Peggy Whitson asztronauta mondta 2002-ben a CNN-nek arról, hogy milyen is az űr illata, a puskaporos felvetés tehát többeknél is előkerült már. 

Forrás: Uncrate
A parfümöt forgalmazó cég Eau de Space-hez szükséges Kickstarter gyűjtése a cikk írásának pillanatában már több mint 100 ezer dollárnál jár, holott csak körülbelül 2 ezer dollár volt a cél. Mint a gyártók az oldalon írják, a parfümöt főként edukációs célra fordítanák és remélik, hogy a különleges felfedezés párbeszédet fog elindítani a pedagógusok, diákok és szülők körében. Azért szimpla szenzációnak sem rossz, na.

Hogy zárásképp kicsit fokozzuk a kedélyeket, Richmond a CNN-nek azt is elárulta, hogy tervben van egy "A hold illata" nevű, stílszerűen hold illatú kölni piacra dobása is.

(CNN)

Hozzszlsok

rdekes lehet