Kövess minket

Aztaa

Bob Dylan nagy Wu-Tang Clan és Eminem rajongó, derült ki egy friss interjúból

Megosztva

Izgalmas és ritka interjút adott a The Wall Street Journal magazinnak Bob Dylan énekes-dalszerző-legenda. Megjelent vele egy nagyinterjú és egy rövidebb, izgalmasabb cikk a 20 Odd Questions sorozat legújabb részeként, amiben eddig is stílszerűen zenészeket, filmeseket, színészeket, divattervezőket, sportolókat és egyéb alkotókat kérdeznek furcsa és szokatlan dolgokról (korábban szerepelt már Jared Leto, Idris Elba, Anne Hathaway, Will Ferrell, Karl Lagerfeld, több egy pár NBA játékos és Pharrell Williams is, az ő példájukat követi a most 81 éves Dlyan is).

Dylant technológiáról, közösségi médiáról, Spotify-ról, turnézásról, a pandémia okozta lezárásokról, egészségről, új könyvjéről, és kedvenc zenéiről, első zenei élményeiről és aktuális zenehallgatási szokásairól faggatta Jeff Slate szerző. Utóbbi három téma mindkét cikkben (ami egyébként egy beszélgetésből lett két részre bontva) hangsúlyos, a szóban forgó Q&A első negyedében szinte rögtön elő is kerül sok különös név.

Kiderült többek közt, hogy a Pulitzer-és Nobel-díjas zenész bírja Julian Casablancast, a Klaxons zenekart és Grace Pottert is, ezután elmeséli, hogy kétszer is látta a Mettalicát élőben, azért pedig, hogy élőben lássa Jack White-ot és Alex Turnert, „különös erőfeszítéseket tett”, jelentsen ez bármit is. A namedrop-streak itt nem ér véget, előkerül a Royal Blood, Nick Cave, Celeste és Leonard Cohen neve is, ezt követően pedig rátérünk a hiphop-szekcióra:

mint Dylan mondja, előszeretettel hallgat Rag and Bone Mant, Wu-Tang Clant és Eminem dalokat is, de lényegében „bárkit, akinek van érzéke a nyelvhez és a szavakhoz, és akinek a víziója párhuzamba állítható a sajátjával”, így talán nem is annyira meghökkentő a hiphop-óriások említése, akik valóban a szavak forgatására specializálódtak.

Sajnos konkrét dalcímekre és kedvenc albumokra nem tér ki a diskurzus, de ha engem kérdeztek, Bob klasszikusokat tisztelő emberként 36 Chambers és Eminem Show-, illetve Marshall Matters LP-élvezőnek tűnik, a Revival és a Kamikaze világát nehezebben társítanám vele. Ahogy az NME utal rá, Dylan korábban már említette Eminemet, egészen pontosan 2001-ben egy, a TIME magazinnak adott interjúban. Akkor úgy nyilatkozott, hogy bár nem hallgat túl sok tracket az mc-től, „az biztosan jól csinálja amit csinál”, hangsúlyozva Slim Shady megosztóságát, amit hatékony fogásnak ítélt a korban, de a Rag and Bone Man és a Wu eddig nem került szóba még.

Hogy a meghatározó szerző fogékony-e az újiskolás hiphopra, sajnos nem derült ki, pedig kíváncsiak vagyunk, hogy a zenészként szintén Pulitzert kapó Kendrick Lamar művészete vajon átjöhet-e Dylannek, ahogy arra is, vajon hogy értékeli az autotune dominanciáját a kortárs trapben. Talán majd legközelebb.

A teljes interjú itt olvasható. A 20 Odd Questions cikk pedig errefelé található.

(NME)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés