Kövess minket

Aztaa

ByeAlex-nek nem tetszik, hogy a Scooby-Doo egyik karaktere a lányokat szereti

Megosztva

Vilma, a Scooby-Doo című rajzfilm szemüveges könyvmolya nem hetero. A klasszikus Hanna-Barbera mese karakteréről régóta él a teória az LMBTQ közösségen belül, hogy leszbikus, vagy legalábbis minimum biszexuális. Ezt most az egyik új rajzfilm hivatalosan is megerősíti.

A természetfeletti ügyeknek látszó rejtélyeket megoldó Scooby-gang csapat Vilmájáról szinte a sorozat kezdete óta él egyfajta értelmezés, miszerint nem heteroszexuális. Ez főleg annak tudható be, hogy Vilma sosem érdeklődött a fiúk iránt, senkivel soha nem járt, legalábbis egészen 2010-ig, mikoris egy rövid időre összejött a csapaton belül Bozonttal. Az értelmezésnek az is muníciót adott, hogy a sorozat 1969-ben indult, mikor még ritka volt a nyíltan meleg karakterek ábrázolása, a rajzfilmekben pedig elképzelhetetlennek tűnt, így aztán a melegek csak utalásokra és rejtett jelekre tudtak hagyatkozni, ha magukat akarták viszontlátni egy-egy fikcionális karakterben. Hasonló, de kissé könnyedebb feltételezés egyébként az is, hogy Bozont és Scooby-Doo párosa valójában két füves arc, akik rommá vannak tépve a rejtélyek megoldása közben, azért olyan kretének és azért zabálnak állandóan. Persze könnyen lehet mondani, hogy ez egy gyerekrajzfilm, és a feminin Diána karakter mellett a készítők szimplán egy másfajta, stréber lány karaktert is meg akartak jeleníteni, pont úgy, ahogy a vezérkarakterként fellépő Fred és a bohókás Bozont is totál ellentétei egymásnak, de ettől még a teória évtizedekig tartotta magát, a Scooby-Doo megafanok pedig kvázi kimondatlan tényként kezelték Vilma queerségét.

James Gunn, az első élőszereplős Scooby-Doo film írója a saját bevallása szerint eredetileg leszbikusként írta meg Vilma karakterét, de aztán a stúdió ezt felülírta, így pont az ellentéte jött ki, Vilmának pasija lett a film végére. Ha a galaxis őrzői filmek készítőjének akarata érvényesült volna, Vilma már 2002-ben leszbikusként lett volna ábrázolva a vásznon. 2020-ban, az anno két évadot megélt, Scooby-Doo: Rejtélyek nyomában spinoff sorozat egyik producere szintén kifejtette, hogy ő mindig is leszbikusként látta Vilmát, még ha ez nem is jelenik meg nyíltan abban a rajzfilmben sem.

Erre a fajta nyíltságra 2022-ig kellett várni, mikor is bemutatták a Trick or Treat Scooby-Doo! című új Scooby-Doo filmet, melyben Vilma teljesen belepirul egy női karakter látványába, kvázi megerősítve, hogy igen, Vilma a lányokat (is?) szereti.

Vilma szexualitása körüli diskurzus ezáltal már nem csak az LMBTQ és a Scooby-Doo megafan közösségek egy részének sajátja, hanem hivatalosan is átlépett a mainstream térfélre.

Így történhetett meg, hogy a témához a Telex cikke alatt Facebookon még ByAlex is hozzászólt, aki szerint „ez rossz irány”, mert a sorozatnak nem erről kéne szólnia (mondjuk nem is erről szól). A zenész és X-Faktor mentor szerint ez egy hollywoodi húzás, ami még árt is az elfogadás jelenkori mozgalmának.

Az, hogy miként árt az elfogadásnak az, ha egy karakterről, akit a meleg közösségek hosszú évek óta leszbikusnak gondoltak, kiderül, hogy nem hetero, azt nem tudom, mindenesetre, ha valaha bemutatják itthon a mesét, valaki biztos felnyomja majd a Médiahatóságnál, annak itthon már úgyis nagy gyakorlata van.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés