Kövess minket

Aztaa

Egy dél-koreai diák olyan éhes volt a múzeumban, hogy befalta Maurizio Cattelan híres banán műalkotását

Megosztva

Egy dél-koreai diák megette Maurizio Cattelan megosztó banáninstallációját, a Comedian (2019) című alkotást. Állítása szerint kihagyta a reggelit és nagyon éhes volt, ezért pusztította el a művet.

Az eset vasárnap történt, amikor Noh Huyn-soo, a Szöuli Nemzeti Egyetemről a Leeum Művészeti Múzeumba látogatott, ahol épp ki volt állítva a banán műalkotás. Miután elfogyasztotta a gyümölcsöt, a héjat visszaragasztotta a helyére, és azt mondta a múzeumnak, hogy a tette önmagában egy művészeti performansz. Tettében amúgy senki sem állította meg, valaki pedig le is videózta a habzsolást.

Egy modern műalkotás megrongálását is lehet egyfajta műalkotásként értelmezni” – mondta Noh a Korea Heraldnak. A múzeum kicserélte a banánt egy frissre, ahogy azt három-négy naponta teszik, és értesítette Cattelant az esetről, de a művész azt mondta nem zavarja a dolog. A diák ellen nem indítottak eljárást. A mű először akkor került a címlapokra, amikor a szobor 2019-ben megjelent az Art Basel Miami Beachen, és végül 120 ezer dollárért kelt el.

Nem ez az első eset, hogy valaki megette Cattelan banáninstallációját. 2019-ben David Datuna performanszművész is megette a mű első kiadását. A Comedian (2019) Cattelan nagyobb, WE című egyéni kiállításának része, amely jelenleg július 16-ig látható a Leeum Művészeti Múzeumban.

(Hypebeast, BBC)