Gasztro
Egzotikus kardamom: a szívért és a lélekért!
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Egy olyan egzotikus fűszerrel állunk szembe, amely nemcsak a szívre fejti ki jótékony hatását, hanem a lélekre is.
Ez a különleges fűszer Indiából származik, majd fokozatosan elterjedt Egyiptomban, Görögországban és az ókori Rómában is. Az ideális éghajlatnak köszönhetően előfordul Ceylonban, Jáván és Guatemalában, a zöld növény sárga virágával 2 és 4 méter körül mozog. Az őrölt kardamom nálunk ugyan nem termeszthető, viszont az importnak köszönhetően mi is hozzájuthatunk már.
A gasztronómiában a termését használják – vagyis magját, amelyet legtöbbször őrölnek. Az ókorban gyakran fűszerezték vele a húst és a rizst. A kardamom magja tápanyagban nagyon gazdag, megtalálhatóak benne fehérjék, zsírok, riboflavin, keményítők és egyéb értékes anyagok, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.
15 érv a kardamom mellett:
- A kardamom magja összekeverve egy kanál mézzel javítja a látást.
- Néhány szem rágása megszünteti a rossz leheletet.
- A kardamom afrodiziákum, potencianövelő hatása van.
- Segít a felfúvódás ellen.
- Nyugtató gyógyír reumás panaszok esetén.
- Biztosítja az emésztőrendszer helyes működését.
- Teaként fogyasztva hatékony fegyver a stressz, a fáradtság és a depresszió ellen.
- Segít a fogászati problémák kezelése esetén.
- Gyomornyugtató hatásának köszönhetően alkalmazható gyomorrontás esetén.
- Használható bőrproblémák kezelésére.
- Segít a légzőszervi betegségek és tüdőgyulladás esetén.
- Alkalmazható torokfájásra, de kezelhetőek vele epe- és vesepanaszok is.
- A kardamom elősegíti az alkohol felszívódását a szervezetben, és elűzi a másnaposságot.
- Állítólag a növényből készült por elsősegélyt jelent kígyómaráskor vagy skorpiócsípéskor.
- Használják a malária gyógyításánál, de a magokat alaposan meg kell szárítani, majd azt adja rágni a betegeknek.
Mivel egy drágább fűszerről van szó, és alapból is nagyon erős, ezért használatát nem kell túlzásba vinni. A kardamomnak jellegzetes fűszeres, édeskés íze van. Míg mi csínján bánunk vele, addig a keleti kultúrában el sem tudják nélküle képzelni az ételeket. Nagyon jól passzol az otthon készített szószokhoz és salátákhoz, de ízesíthető vele a hús és a kolbász is. Sütésnél főleg a mézeskalácsba rakják vagy a marcipánba, de akadnak olyanok is, akik a befőtteket, illetve a lekvárt dobják fel vele.
Tipp: Bolondítsd meg vele reggeli kávédat, és érezd át pár kortyig az arab világ hangulatát!
(diva.aktuality.sk nyomán)