Kövess minket

Gasztro

Egzotikus kardamom: a szívért és a lélekért!

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Egy olyan egzotikus fűszerrel állunk szembe, amely nemcsak a szívre fejti ki jótékony hatását, hanem a lélekre is.

Megosztva


Ez a különleges fűszer Indiából származik, majd fokozatosan elterjedt Egyiptomban, Görögországban és az ókori Rómában is. Az ideális éghajlatnak köszönhetően előfordul Ceylonban, Jáván és Guatemalában, a zöld növény sárga virágával 2 és 4 méter körül mozog. Az őrölt kardamom nálunk ugyan nem termeszthető, viszont az importnak köszönhetően mi is hozzájuthatunk már.

A gasztronómiában a termését használják – vagyis magját, amelyet legtöbbször őrölnek. Az ókorban gyakran fűszerezték vele a húst és a rizst. A kardamom magja tápanyagban nagyon gazdag, megtalálhatóak benne fehérjék, zsírok, riboflavin, keményítők és egyéb értékes anyagok, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

15 érv a kardamom mellett:

  • A kardamom magja összekeverve egy kanál mézzel javítja a látást.
  • Néhány szem rágása megszünteti a rossz leheletet.
  • A kardamom afrodiziákum, potencianövelő hatása van.
  • Segít a felfúvódás ellen.
  • Nyugtató gyógyír reumás panaszok esetén.
  • Biztosítja az emésztőrendszer helyes működését.
  • Teaként fogyasztva hatékony fegyver a stressz, a fáradtság és a depresszió ellen.
  • Segít a fogászati problémák kezelése esetén.
  • Gyomornyugtató hatásának köszönhetően alkalmazható gyomorrontás esetén.
  • Használható bőrproblémák kezelésére.
  • Segít a légzőszervi betegségek és tüdőgyulladás esetén.
  • Alkalmazható torokfájásra, de kezelhetőek vele epe- és vesepanaszok is.
  • A kardamom elősegíti az alkohol felszívódását a szervezetben, és elűzi a másnaposságot.
  • Állítólag a növényből készült por elsősegélyt jelent kígyómaráskor vagy skorpiócsípéskor.
  • Használják a malária gyógyításánál, de a magokat alaposan meg kell szárítani, majd azt adja rágni a betegeknek.

Mivel egy drágább fűszerről van szó, és alapból is nagyon erős, ezért használatát nem kell túlzásba vinni. A kardamomnak jellegzetes fűszeres, édeskés íze van. Míg mi csínján bánunk vele, addig a keleti kultúrában el sem tudják nélküle képzelni az ételeket. Nagyon jól passzol az otthon készített szószokhoz és salátákhoz, de ízesíthető vele a hús és a kolbász is. Sütésnél főleg a mézeskalácsba rakják vagy a marcipánba, de akadnak olyanok is, akik a befőtteket, illetve a lekvárt dobják fel vele.

Tipp: Bolondítsd meg vele reggeli kávédat, és érezd át pár kortyig az arab világ hangulatát!

(diva.aktuality.sk nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés