Kövess minket

Aztaa

Eltörte a sakkozó robotkar a 7 éves ellenfele ujját egy orosz sakkversenyen

Megosztva

Eltörte egy 7 éves kisfiú ujját egy sakkozó robot egy moszkvai sakktornán az előző héten – írta meg a The Guardian helyi hírportálokra hivatkozva. Az esetről videófelvétel is készült.

Az incidenst egy ipari robotkar okozta, amit arra programoztak át, hogy sakkfigurákat mozgasson a táblán. „A robot eltörte egy gyermek ujját, ez nyilvánvalóan nem jó. A robotot mi béreltük ki a versenyre, már korábban is használták sakkozásra. A fiú lépett egyet, a robotnak viszont idő kell a válaszra, így mikor a fiú túl gyorsan reagált, a robotkar rácsípett az ujjára. Nekünk semmi közünk az egészhez” – mondta Szergej Lazarev a Moszkvai Sakkszövetség elnöke az eset után.

A robot tehát fix mozgásokra van beállítva, nem érzékeli az embert, egyedül a sakkfigurákat ismeri fel, így azt sem érzékelte, hogy rácsípett a fiú ujjára.

A fiú segítségére több felnőtt is odafutott, így egy kis erővel sikerült kiszedni a robotkar szorításából. A fiú másnap folytatta a tornát. A szövetség elnöke szerint a jövőben el kell gondolkodniuk azon, hogy védelmi rendszereket építsenek bele a robotokba, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés