Kövess minket

Tech

Emailben figyelmeztette a Netflix a magyarokat, hogy tilos a jelszómegosztás

Megosztva

Magyarországon is bekeményít a Netflix azokkal a felhasználókkal szemben, akik megosztják a jelszavukat olyanokkal, akikkel nem egy háztartásban élnek. A stremingszolgáltató már egy ideje ijesztgeti az előfizetőit azzal, hogy hamarosan lesújt a jelszómegosztókra, most pedig emailben értesítette a felhasználókat a szigorításról.

A Netflix által kiküldött emailben az szerepel, hogy az előfizetést csak azok használhatják, akik egy háztartásban élnek, mindenki másnak tilos megadni a jelszavunkat. Amennyiben mégis több ember használna egy fiókot, akkor két opciót ajánl fel a cég. Egyrészről az illető átruházhatja a profilját egy új előfizetésre, ilyenkor természetesen a teljes előfizetői díjat ki kell fizetnie. Ezt az opciót az appon belül a felhasználói logónkra kattintva érhetjük el. A másik opció, hogy az az ember, aki használja a fiókunkat (és nem egy háztartásban él velünk), az 990 forinttal többet fizet. Ez amúgy még egész baráti ár mondjuk Amerikához képest, ahol közel 8 dollárt, átszámítva 2800 forintot kell fizetni ugyanezért. Az extra ember saját jelszót kap, csak Magyarországon használhatja a Netflixet (tehát aki külföldi barátjával, családtagjával osztja meg a jelszót, hoppon marad), és egyszerre csak egy eszközön nézheti a tartalmakat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Netflix miként próbálja majd betartatni ezeket a szabályokat, hisz úgy kell szigorítania, hogy közben a felhasználók továbbra is használhatják a szolgáltatást, ha például egy barátjuknál jeletkeznek be, vagy egy hotelben, esetleg a balatoni nyaralójukban. Az egyik ilyen megoldás lehet a részükről, hogy a fiók tulajdonosa egy kódot kap SMS-ben vagy emailben, ha valaki bejelentkezik a háztartáson kívül. Kérdéses, hogy ezt milyen gyakorisággal tennék meg, hisz ha mondjuk csak havonta egyszer kell elküldeni a testvérünknek vagy nagymamáknak a kódot, akkor az még jobban megéri, mintha előfizetnénk, de ha minden egyes bejelentkezéskor, az már nyilván nagyobb akadály.

A Netflix anno nagy támogatója volt a jelszómegosztásnak. 2022 áprilisában viszont a vállalat nyilvánosságra hozta, hogy több mint egy évtized óta először csökkent az előfizetői száma, és ekkor bejelentették, hogy több mint 100 millió háztartás jelszómegosztáson keresztül jutott hozzá a Netflixhez, amit nem tűrnek tovább.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés