Stílus
Étkezési illúziók: ezért eszünk többet, mint kellene
Így csapják be az illúziók a gyomrunkat, hogy többet fogyasszunk, mint amennyire szükségünk van.
Gondolkodtál már azon, hogy miért épp azokra a színekre festenek ki egy éttermet és miért pont olyan formájú tányérban tálalják fel az ételt? Számtalan kutatás alapozta meg azt trükktárat, amivel az éttermek és boltok meghozzák az étvágyunkat a fogyasztáshoz – sok esetben a többet fogyasztáshoz annál, mint amit kívánnánk. Az elhízás egyik oka, hogy könnyen be tudjuk csapni a testünknek azt a finom érzékelőrendszerét, ami szabályozná, hogy éppen annyit együnk, amennyire szükségünk van. Lássuk hogyan!
1. Nagyobb tányérból többet fogyasztunk
Több kutatásban megfigyelték, hogy minél vastagabb a fehér, üres rész a kitöltött terület körül, az annál kisebbnek fog tűnni – ugye?
Kép: foodnavigator-usa.com
Ezt Delbouf illúziónak hívják, és ugyanígy a fehér tányér-étel arányának hatását is magyarázza. Minél nagyobb üres tányér veszi körbe az ételadagot, annál kevesebbnek fogjuk érezni, amennyit fogyasztunk, és nagyobb eséllyel rendelünk több fogást. Ha megnézzük, ezt minden drága étterem előszeretettel alkalmazza, több fogyasztásra késztetve ezzel a vendégeket. Ezzel szemben ha ugyanazt az adagot egy kisebb tányérból esszük meg, úgy fogjuk érezni, többet ettünk, és kevesebb a valószínűsége, hogy repetázzunk vagy több ételt rakjunk a tányérra. Ha ezt ki akarjuk használni, hogy az étkezésünket egészségesebb irányba toljuk el, a gyümölcsöket és zöldségeket mindig nagyobb tálból együk, az egészségtelenebb ételeket pedig kisebből!
2. A tányér színe is számít
Minél jobban hasonlít a tányér színe az ételre, annál többet fogunk enni belőle, mert az agyunkat túlságosan leköti, hogy elkülönítse az ételt a háttértől, ezért nem marad elég kapacitása a mennyiség helyes felmérésére és így többet fogunk szedni az ételből. Ennek a fordítottja is igaz azonban: minél nagyobb a kontraszt a tányér és az étel színe között, annál kevesebbel is beérjük az adott fogásból.
Kép: bonappetit.com
3. Erősen fűszerezett ételekből többet eszünk
Az ételek ízét normál esetben már pár falat után nem érezzük, mert hozzászokunk, így csökken a táplálék élmény-értéke, és a fogyasztást pusztán az fogja befolyásolni, mikor telünk el az adott étellel. Na, ezt remekül be lehet csapni a fűszerezéssel, melynek köszönhetően sokkal tovább nyújt nekünk érzéki gyönyöröket egy jó fűszeres steak krumli, és tápértékétől függetlenül, már csak az élményért fogunk enni, amit az illatok és ízek együttesen okoznak. Sokkal többet, mint kellene.
4. Sós előétel után többet eszünk, sós snack mellé többet iszunk
Az se véletlen, hogy jobb kocsmákban ott van az asztalon a földimogyoró, ezt rágcsálva ugyanis többet fognak fogyasztani a vendégek. Ugyanígy a sós előételek étvágyfokozók, míg az édesek étvágycsökkentők (nem véletlenül mondta mindig anyukánk, hogy ebéd előtt ne együnk csokit!).
5. Minél nagyobb a társaság, annál többet eszünk
Kutatások kimutatták, hogy a társaságban elfogyasztott étel mennyisége egyenesen arányos a jelenlévők számával, szóval attól függetlenül, éhesek voltunk-e vagy nem, sok ember között sokat fogunk enni.
Kép: Getty images
6. A „foodporn” meghozza az étvágyat
Azt Instagramot elárasztó gusztusosabbnál gusztusosabb ételek bizony nem tesznek jót a fogyókúrának: ezek mind étvágyat generálnak, így folyamatosan ehetnéked lesz akkor is, ha nem vagy éhes.
7. A kék fény viszont csökkenti az étvágyat
Egy kísérletben azt figyelték meg, hogy akiknek kék fényt szereltek a hűtőjébe, nem evett belőle annyit. Ez valószínűleg azzal áll összefüggésben, hogy nem nagyon eszünk kék ételeket, így nem jön meg tőle az étvágyunk, ha kék fényben tűnik fel előttünk kedvenc fogásunk.
8. A sárga és a piros szín hozza meg a legjobban az étvágyat
Elég csak végignézni az ismert gyorséttermek színvilágán, és láthatjuk, hogy nem véletlenről van szó: a piros szín kifejezetten étvágygerjesztő hatású, a sárga pedig a jó hangulatot fokozza, azaz eszünk és jól érezzük magunkat ilyen környezetben.
9. Többféle ételből többet fogunk enni, mintha csak egyfajta fogás van
Az újdonság és a változatosság igénye fontos motiváló tényező az étkezésben, ami valahol nem véletlenül alakult így, ha belegondolunk, mert ezáltal biztosítja az evolúció, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk és ne étkezzünk egyoldalúan. Másrészt viszont ha nyolcféle süti van az asztalon, minimum kétszer annyit fogsz enni, mintha csak egyféle lenne.