Kövess minket

Hiphop

Fivio Foreign megvédte a drill zenéket, szerinte nem a stílus okozza a fegyveres erőszakot New Yorkban

Megosztva

Támadás alatt van a drill, most már nem csak Angliában, de New Yorkban is. Az elmúlt időszakban több drill rappert is meglőttek, volt aki belehalt (TDott Woo), mások kritikus állapotban kerültek kórházba (Nas Blixky), és persze azokat se felejtsük el, akik konkrétan másokat tettek el láb alól, mint például a tavaly év végén letartóztatott Kay Flock. Az ilyen hírek halmozódására válaszul tiltotta ki nemrégiben a New York-i urbánus zenéket játszó rádió, a Hot 97 egyik DJ-je, DJ Drewski a bandázós zenéket, legalábbis azokat, melyekben ellenségeik lelövéséről rappelnek az előadók.

A New York-i rendőrség szintén közelről figyeli az eseményeket, mint a New York Daily News kérdésére Joseph Gulotta, rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, látható, hogy néha a drill zenék dalszövegei katalizátorok lehetnek egy-egy lövöldözés kipattanásához. „Úgy gondolom, hogy a rap szövegek okozhatnak konfliktusokat, amik aztán eldurvulhatnak, de nem hiszem, hogy ez lenne az egyetlen mozgatórugója a gyilkosságoknak” – tette hozzá, ami azért egy kissé neutrálisabb álláspont, mint amit például az FBI ütött meg a chicagói drill szcénával kapcsolatban, mikor egy sajtójákoztatón a következőt mondták:

Tömegesen követnek el erőszakos bűncselekményeket, aztán ezekkel bűntettekkel hencegnek folyamatosan bizonyos emberek. Bárki láthatja, az internetet elárasztották az olyan zenei klipek, amik lőfegyverekkel vannak tele. Ez a tény pedig voltaképpen a mi munkánkat is megkönnyebbíti„.

Az utolsó mondattal azért Gulotta is egyetért, hisz habár NYC-ben 13%-kal csökkent a gyilkosságok száma az elmúlt évben, a lövöldözések száma mintegy 30%-kal növekedett, és ezeket sokszor vissza lehet vezetni a drill rapperekhez, méghozzá a dalszövegeik által.

Nem mindenki teszi felelőssé a stílust az erőszakért, a szcéna egyik kiemelkedő alakja, Fivio Foreign például nemrég megbeszéléseket tartott a kialakult helyzeről, mely után a TMZ egyik riportere kapta el pár szóra. A rapper elmondta, hogy próbálja elmagyarázni az illetékeseknek, hogy nem a drill okozza a problémát, szerinte a stílus pont hogy inkább segíti kitörni a nyomorból a fekete közösség egyes tagjait. Véleménye szerint azzal, hogy a rádiók elutasítják a drill zenét, több rosszat tesznek, mint jót, mert így ezek a srácok maradnak a gettóban, és sajnos a bűnözés felé fognak fordulni. Fivio azt sem tartja jó ötletnek, hogy rappereket a dalszövegeik alapján ítéljenek el egy-egy gyilkossági per során, mivel szerinte eleve nem minden előadó írja a saját szövegeit. A gyakorlat ellen korábban már JAY-Z is felszólalt.