Kövess minket

Aztaa

Gentleminions, avagy miért szállták meg öltönyös tinik a „Minyonok: Gru színre lép” vetítéseit?

Megosztva

Rekordot döntött Amerikában a „Minyonok: Gru színre lép” című animációs vígjátékfilm a hétvége során. A közel 128 milliós bevételével ez a film indított a legerősebben eddig, ha a függetlenségi napi premiereket nézzük, a korábbi csúcstartóhoz, a Transformers 3-hoz több mint 10 évet kell visszamenni. Hasonlóan erőset hozott a film globálisan, 200 milliónál jár, mely 50 millióval megugrotta az előzetes várakozásokat. Gondolhatnánk tehát, hogy a kis idióta sárga figurák bevonzották a családokat és velük együtt a gyerekeket, és ez habár igaz, de hozott a konyhára szépen az is, hogy sokan ironikusan váltottak rá jegyet, melyből trend, majd botrányok kerekedtek, de ne ugorjunk ennyire előre.

A Gru (eredeti címén: Despicable Me) franchiseból kinőtt Minyon mánia 2010 óta töretlen. Ekkor jelent meg az Illumination első filmje, melyben az apró, sárga, gyermekded lények csak mellékszereplők voltak, mint Gru házi-szolgái. A Minyonok ismertsége és kedveltsége ennek ellenére szinte azonnal túlnőtt az eredeti filmen, amit jól mutat, hogy a kötelező, két évvel későbbi folytatás, a Gru 2 után máris Minyon mellékfilmet készített az Illumination, ahol végre szabadon gagyarászhattak a kis lények a vásznon. A Minyonok karakterei természetesen elsősorban a gyerekek közt népszerűek, de meglepő módon más korcsoportokban is nagy rajongótábort tudtak kiépíteni, például az anyukák és nagymamák közt, akik valamiért rezonálni tudtak a Minyonok lüke, de mégis csintalan személyiségével, hogy aztán a karaktereket favicc szintű Facebook mémekben használják fel.

Mint minden mániánál, itt is törvényszerűen kialakult egy ellentábor, akiknek az évek alatt elegük lett abból, hogy a Minyonok mindenhol ott vannak, az anyukák szüntelenül spammelik a feedet a kínos mémekkel, és az Illumination az utolsó centeket is kitapossa a karakterekből. Persze nem militáns Minyon-gyűlölőkre kell gondolni, akik terrorcselekményeket követtek el az Illumination irodái ellen, csak doomer-tinikről, akik az egész mainstream ömlenyt röhögték ki ilyen mémekkel:

„Az apád és én elválunk”

2022-re aztán ismét nagyot fordult a világ, öt éves kihagyás után visszatértek a Minyonok a vászonra, ami pedig korábban ciki volt, az egy 180 fokos fordulattal ironikusan menő lett, így eljött az idő, hogy a mémek a valódi világban is testet öltsenek. Kézenfekvő volt a Minyon mozijegy Insta Storiesba posztolása, a moziteremben készített fotó, és úgy általánosan ironikusan megnézni a filmet, ha már ennyit kellett várni az újabb mesterműre. Később emelve lett a tét azzal, hogy egyesek eljászották TikTokon, hogy kiöltözve, öltönyben fognak megjelenni az új Minyon film premierjén, hisz egy ilyen fontos, történelmi eseményt nem lehet félvállról venni. Az egyszeri gagből aztán valódi mozgalom lett, ahogy az első gimis fiúcsoport kirakta TikTokra, hogy tényleg öltönyben indulnak meg a mozi felé, miközben a háttérben Yeat korszakos slágere, aRich Minions” szól. Instant elárasztotta a platformot a trend, mely a ‘Gentleminions‘ nevet kapta.

A Minions hivatalos TikTokja algoritmusvámpírként kötelezően lereagálta a trendet, videóba foglalva hőseinket, újabb lökést adva az egész őrületnek.

A mikrotrend viszont nem tartott sokáig, több öltönyös társaság ugyanis üvöltözve, néha örjöngve nézte a filmet a hétvége során, melynek nagyon nem örültek a mozik, akik nem az ironikus mozilátogatókból, hanem a gyerekes családokból szerzik a Gru filmek bevételeinek nagy részét. Volt olyan vetítés, ahol banánt dobtak a vászonra, de pogó, sőt lázadás is kitört egy-két teremben, utóbbinál rendőrt kellett hívni, hogy aztán mindenki szórakozását elrontsa a gentleminionok radikálisabb szárnya.

A premierhétvége után most úgy tűnik, hogy az egész trendnek befellegzett, szépen lassan kezdték kitiltani az öltönyös hordákat az amerikai mozik, több helyen figyelmeztetést raktak ki a bejáratra, hogy elegáns öltözetben már nem lehet jegyet váltani a gyerekfilmre.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés