Kövess minket

Hiphop

Grammy 2023: Kendrick Lamar besöpörte a rap kategóriákat

Megosztva

Harry Styles kapta az év albuma elismerést a vasárnapi Los Angeles-i Grammy-gálán, amelyen Beyoncé rekordot döntött: megnyerte 32. díját. Kendrick Lamar tarolt a rap kategóriákban.

A gálát Beyoncé dominálta: az énekesnő négy kategóriában győzött, ezzel Grammy-díjainak száma 32-re nőtt, így több mint negyedszázados rekordot döntött meg, és immár egyedül ül a Grammy képzeletbeli trónján. Beyoncé a magyar származású karmester, Solti György eddigi csúcsát döntötte meg. Solti összesen 31 Grammy-díjas lemezfelvételen működött közre, az utolsót halála évében, 1997-ben kapta a legjobb operafelvétel kategóriában, A nürnbergi mesterdalnokokért. Az idei győztesek közül többen mondtak köszönetet Beyoncé-nak, hangsúlyozva, milyen nagy hatást gyakorolt rájuk. Az előadót férje, a rapper JAY-Z is köszöntötte a színpadon. Beyoncé egyébként a nagy közlekedési dugó miatt elkésett a ceremóniáról, és mire megjelent, már három díj az övé volt. Ő kapta a legjobb R&B-dal (Cuff It), a legjobb dance- és elektronikus zenei felvétel (Break My Soul), a legjobb hagyományos R&B előadás (Plastic Off the Sofa), valamint negyedikként a legjobb dance-elektronikus album (Renaissance) kategória Grammy-jét. 
   
A gálán egy negyedórás műsorral adóztak a hiphop 50. születésnapjának. Az előadás során színpadra lépett Big Boi, Black Thought, Busta Rhymes, Spliff Star, De La Soul, DJ Jazzy Jeff, Missy Elliott, GloRilla, Grandmaster Flash, Ice-T, Lil Baby, The Lox, Method Man, Nelly, Public Enemy, Queen Latifah, Rahiem, Rakim, RUN-D.M.C., Salt-N-Pepa, Scarface, Swizz Beatz, és Too $hort is. A műfaj idei legfőbb díjazottja az immár hatszoros nyertes Kendrick Lamar volt, aki a legjobb rap előadás (The Heart Part 5), legjobb rap dal (The Heart Part 5) és a legjobb rap album (Mr. Morales & The Big Steppers) kategóriát is behúzta. Utóbbi köszönőbeszédében a családjának, a rajongóinak, és a hiphop kultúrának köszönte meg a díjat. Kendrick egyedül a legjobb dallamos rap performansz díját nem hozta el a hiphop kategóriák közül, ott Future, Drake, Tems győzedelmeskedett a „Wait for U”-val.

A ceremónián több tavaly elhunyt sztár, így Loretta Lynn, Takeoff és a Fleetwood Mac zenésze, Christine McVie emléke előtt adóztak. Takeoff bandatársa és rokona, Quavo a Maverick City Music kórusával együtt adta elő a Takeoffnak szóló, megható “Without You” című dalát.

A Grammy-díjátadó házigazdája idén is Trevor Noah volt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés