Keresés

  • Főoldal
  • Zene
  • Hiphop
  • Egy Lil Kambo nevű rapper úgy jutott fel a Spotify csúcsára, hogy valójában nem is létezik

Egy Lil Kambo nevű rapper úgy jutott fel a Spotify csúcsára, hogy valójában nem is létezik

Szaghmeiszter Máté- 2019.05.23. 14:30
A streamingóriás azóta törölte a zenéit.
Virális sláger lett Lil Kambo dala, a "Kid Carti", a trekk 2 millió streamet hozott össze Spotify-on, Amerikában pedig feljutott a legfelkapottabb dalok listájának tetejére. Nem semmi teljesítmény egy alapvetően ismeretlen rappertől, a bökkenő csak az, hogy Lil Kambo nem létezik, a "Kid Carti" című dal pedig egy egyelőre kiadatlan Playboi Carti dal felpitchelve.

A számot és Lil Kambo profilját azóta törölte a Spotify, több másik kamu rapper profillal (pl. Unocarti és Unocompac) egyetemben, melyek mind arra szakosodtak, hogy kiadatlan trekkeket töltenek fel sajátjukként Spotify-ra, potenciálisan akár pénzt is kapva ezért - igaz Kambo szerint egy petákot nem kapott. A cég azután lépett, hogy a Genius elsőként megírta a sztorit. Ezeket a netre kikerült, kiadatlan, sokszor befejezetlen dalokat nehezen tudja szűrni a Spotify rendszere, pláne mivel napi 40 ezer dalt töltenek fel a streamingplatformra, a kamu rapper profilok pedig pont ezt használják ki. Lil Kambo profilján például kiadatlan Lil Uzi zenék is voltak a "nagy sláger" mellett. Youtube-on és Soundcloudon az már szinte papírforma, hogy felkerülnek a kiadatlan dalok, Spotify-on viszont csak az elmúlt pár hónapban tűntek ilyenek fel, korábban Beyoncé, SZA, és Rihanna zenék is felkerültek álnéven.

A megtévesztés amúgy részlegesen sikeres volt, a Youtube-on még (egyelőre) fellelhető "Kid Carti" feltöltés kommentszekciója alapján sokan abban a hitben hallgatják a dalt és szomorkodnak azon, hogy "valamiért" törölve lett Spotify-ról, hogy Lil Kambo valóban létezik.

A track amúgy hivatalosan “Kid Cudi” munkacímen ismert, és egy Young Nudy verzét is tartalmaz.

Hozzászólások