Kövess minket

Aztaa

Hónapjai vannak hátra Tupac Shakur nevelőapjának, aktivisták a szabadulásáért küzdenek

Megosztva

Tupac Shakur nevelőapja, Mutulu Shakur súlyos beteg, az orvosok szerint legfeljebb fél éve van hátra, aktivisták és támogatók ezért a börtönből való szabadulását kérik, hogy ne bezárva kelljen meghalnia.

Mutulu, aki jelenleg 71 éves egy ritka rákbetegségben, mielóma multiplexben szenved, abból is a harmadik stádiumban van. Ennek következtében drasztikusan lefogyott, kétszer is átesett a COVID-on, és május óta többször is csöveken keresztül kellett etetni. A börtönorvosok májusban azt mondták, hogy már csak hónapjai vannak hátra, mivel a kezelések már nem fejtik ki a hatásukat. Aktivisták azt szeretnék, ha a bíróság megkönyörülne a férfin, hogy el tudjon búcsúzni a szeretteitől, utolsó pillanatait pedig ne a börtönkórházban töltse.

Mutulu Shakur 60 éves börtönbüntetését tölti, miután 1981-ben többedmagával megtámadott egy pénzszállító autót, a támadásban pedig meghalt egy őr és két rendőr. Shakur volt a támadás kiötlője, hat évig bújkált, de végül az FBI elkapta. Eddigi szabadulási kérelmeit rendre elutasították, mivel a bíróság szerint a bűntett túl súlyos ahhoz, hogy elengedjék, plusz Mutulu veszélyes lehet a társadalomra. Aktivisták most azzal érvelnek, hogy ilyen közel a halálhoz, 71 évesen már senkire sem jelent veszélyt a férfi, és kegyelemből el kéne engedni, ahogy tették azt a bankrablásban részt vett Marilyn Buck esetében is, halála előtt pár héttel. Az aktivisták szerint ráadásul Shakur a szélsőbaloldali, fekete-nacionalista Black Liberation Army tagjaként politikai okokból követte el a bűncselekményeket, szerintük az állam ezért nem mutat kegyelmet felé. Shakur leghamarabb 2024-ben szabadulhatna, de félő, hogy azt a dátumot már nem éli meg.

(NBC)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés