Kövess minket

Stílus

Igazak ezek a mítoszok az egészséges táplálkozásról?

Utánajártunk a legfőbb (tév)hiteknek, amelyek az egészséges táplálkozást övezik.

Megosztva


1. Este hat után nem szabad enni

Persze, ha kilenckor lefekszel aludni. Ez a mítosz a modern életstílusban már nem állja meg a helyét, a valóságtartalma csupán annyi, hogy három órával lefekvés előtt kellene utoljára enni, és akkor is inkább valami könnyűt.

2. A zsír egészségtelen

Teljesen nem űzhetjük számon a zsírt az étkezésünkből, mert alapető fontosságú bizonyos tápanyagok és vitaminok lebontásában, valamint a bőr feszességének megőrzésében. Van azonban különbség a telített zsírok (chips, vaj, sajtok, húskészítmények) és a telítetetlenek között (gyümölcsök, zöldségek, olivaolaj, olajos magvak, halak). Míg az előbbiek túlzott fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, addig az utóbbiak serkentik az anyagcserét, javítják az idegrendszer működését. A szervezet számára esszenciálisak a többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega6 és az omega3, melyek fő forrása az olivaolaj és a halak.

3. Nem jó napközben nassolni

Ebben megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy sokkal egészségesebb több kisebb adagban bevinni a napi táplálékmennyiséget, csak az nem mindegy, mit nassolunk és hányszor. Az egészséges nasik közé tartoznak a gyümölcsök és a különböző olajos magvak, és elég napi 1-2 köztes étkezés, mert az se jó ha egész nap eszünk, de valójában egyik étkezéssel sem lakunk jól. Az étkezések keretei fontosak aban, hogy ne együnk többet, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van.

4. Kerülni kell a szénhidrátokat

Ezeknek is több formája van, alapvetően a finomított az, ami nem egészséges (pl. italokban, krumpliban, fehér kenyérben, lekvárban található), de az összetettebb szénhidrátok a szervezet fontos energiaforrásai, ezért szükség van rájuk. A teljes kiőrlésű gabona, bogyós gyümölcsök, zöldségek tartlamazzák a legnagyobb mennyiségben.

5. A mélyhűtött zöldségek és gyümölcsök kevesebb vitamint tartalmaznak

Köszönhetően a modern fagyasztási technikáknak, ezek valójában az adott étel szinte összes értékes összetevőjét megőrzik, sokszor jobban is, mint a napokig az üzletek polcain álló „friss” termékek.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés