Kövess minket

Hiphop

Kitálalt Vanilla Ice szellemírója: „Még az ütemet sem találja el a dalain”

Megosztva

1990-ben robbant Vanilla Ice korszakos slágere, az MC Hammer-i hagyományokon nyugvó, ‘Ice Ice Baby‘ című dal, mely – ha tetszik, ha nem – szignifikánsan hozzájárult a hiphop globális térnyeréséhez még az úgynevezett Aranykor előtt. Első rap-számként került fel például a Billboard százas toplistájára, mindemellett Európában és Ausztráliában is nagyot ment egykoron. A trekk szerepelt Vanilla Ice bemutatkozó, ‘To The Extreme’ lemezén is, ám még most, több mint 20 évvel a megjelenése után is képes kisebbfajta hullámokat gerjeszteni.

Történt ugyanis, hogy egy bizonyos Mario „Choc” Johnson a minap a The Art of The Dialogue nevű műsorban vendégeskedett, ahol elmesélte, hogy anno ő írta meg kilenc szám teljes szövegét a fent említett debüt lemezre, de csak ötöt fizettek ki neki, köztük az ‘Ice Ice Baby‘-t. Ezzel még nem is lett volna baj, ha a ki nem fizetett dalokat nem használják, de Johnson állítja, ez a négy trekk is felkerült a lemezre és ráadásul az összes dalnál Vanilla Ice-t tüntették fel szövegíróként.

„Egy sort sem írt abba a számba. Egyetlen egyet sem. Bátran állítom, hogy folyamatosan hazudozik. Annyit hazudik, hogy már saját maga is elhiszi ezeket a zagyvaságokat. Én viszont megmondom a frankót, hazudik megállás nélkül” – mondta Johnson arra a felvetésre, hogy Vanilla Ice korábban azt mondta, hogy 16 évesen írta meg az „Ice Ice Baby„-t és hogy a gettóban nevelkedett.

Johnson amúgy azt is elmesélte, hogy még Texasban ismerkedett meg a fehér rapperrel egy klubban. Visszaemlékezése szerint Ice alig bírta megjegyezni a neki írt dalokat, és az ütemet sem tudta rendesen tartani a dalokon. „Jó helyen volt, jó időben. Akkoriban nem voltak fehér rapperek” – összegezte, hogy miért volt sikeres Vanilla Ice, aki 1998-ban már nu metált csinált, és maga mögött hagyta a hiphop zenét.

Vanilla Ice minderre másképp emlékszik. Többször lenyilatkozta korábban, hogy 16 évesen írta meg az ominózus dalszöveget, méghozzá egyedül, pont, mint a másik kilenc számét, hiába támadják évtizedek óta az ellenkezőjével. Johnson, aki a kilencvenes években együtt mozgott Suge Knight-tal, az elmaradt jogdíjakból szeretne arányosan részesülni, ám erre nem sok esély mutatkozik jelen pillanatban.

A rapper tegnap reagált az interjúban elhangzottakra egy Twitter posztban, „Suge Knight szemét„-nek titutálva Johnson történetét.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés