Keresés
3O
Budapest
2017.11.20., hétfő (Jolán)

Mindent megtesznek a brit tudósok, hogy rájöjjenek ki Banksy

Offmedia- 2016.03.05. 14:40
375
Az angol képzőművész olyan, mint egy szellem, csak nehezebb megfogni.

A londoni Queen Mary Egyetem tudósai a kriminalisztikában a sorozatgyilkosok személyazonosságának megállapítására használt földrajzi profilírozás segítségével próbálták azonosítani az álnéven alkotó és kilétét titkoló brit képzőművész, Banksy személyét.

A Steven Le Comber matematikai biológus vezette tudóscsoport 140 olyan földrajzi helyet vizsgált meg Londonban és a nyugat-angliai Bristolban, ahol Banksy grafittijeire rátaláltak. "Ezen műalkotások helyei egyetlen prominens személyhez, egy bizonyos Robin Gunninghamhez kapcsolhatók" - írták a szakemberek a Journal of Spatial Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban.


A brit média már 2008 óta gyanakodott arra, hogy Robin Gunningham lehet Banksy.

Következtetésünk "nem perdöntő, de segít alátámasztani azt az elméletet, hogy Gunningham lehet Baksy" - írták a tanulmányban.

A képzőművész szatirikus falrajzai, festményei - patkányokról, csókolózó rendőrökről, a mosolyt megjelenítő hangulatjelfejű rohamrendőrökről - először Bristolban jelentek meg, majd Londonban is felbukkantak és később világszerte találkozni lehetett velük mindenhol, ahol Banksy megfordult.


A kutatók szerint Banksy "művésznyoma" a földrajzi profilírozás rugalmasságát bizonyítja. A technikát már nemcsak a kriminológiában használják, hanem például annak meghatározására is, hogy hol ütheti fel fejét járvány - írta Steven Le Comber az egyetem honlapján közzétett közleményben.

Le Comber elmondta, a Banksy utáni nyomozás felfedte azt is, hogy az ilyen profilírozást fel lehet használni terroristák felkutatására is még az előtt, hogy azok támadást követnének el.(MTI)

Hozzászólások