Kövess minket

Aztaa

Lizzo után most Beyoncé-t is fogyatékosellenességgel vádolják a dalszövegei miatt

Megosztva

Frissítés: Beyoncé szóvivője megerősítette, hogy megváltoztatják a kritizált sort és az énekesnő nem akart senkit sem megbántani. Pontos dátumot nem mondott a változtatásra, a Spotify-on egyelőre az eredeti verzió van fent. Alább az eredeti sztori.

Pénteken jelent meg Beyoncé új albuma, a ‘Renaissance‘, melynek egyik dala most kritikák kereszttüzébe került.

A részben Drake által írt “HEATED” című dalnak ugyanis van egy olyan sora, amely így szól: “Spazzin’ on that ass, spaz on that ass“. A spazzin’ ebben a szövegkörnyezetben pozitív értelembe vett megőrülést jelent, de a végtag bénulásban szenvedő emberek számára ez egy sértő kifejezés.

Beyoncé előtt Lizzo is kapott hasonló kritikákat a “Grrrls” című dala miatt, amiben szintén elhangzott a szó, persze nem a fogyatékkal élőket célozva. Ő a negatív hangok miatt később megváltoztatta a dal szövegét, most több jogvédő és fogyatékkal élő hasonlót szeretne elérni Beyoncé-nál is.

Érdemes hozzátenni, hogy a rap és pop számokban pár éve még elfogadott volt a “let’s get retarded” kifejezés, azaz a “menjünk le retardáltba“, mely egyfajta elborult bulizást hivatott jelképezni, de ez teljesen kikopott, miután a “retardált” szó sértő az értelmileg visszamaradott fogyatékosokra nézve.

(NME)

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés