Gasztro
Ma van a Nutella világnapja
Ráadásul a 10. évfordulóját is ünnepli a World Nutella Day, így tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a mennyei finomságról.
2007-ben egy amerikai blogger és Nutella-imádó, Sara Rosso nyilvánította a Nutella nemzetközi ünnepévé február 5-ét, melyet tavaly a termék gyártója, a Ferrero is elismert. A világ egyik kedvenc csemegéjét számtalan formában fogyaszthatjuk, így a legtökéletesebb ünneplés, ha kipróbáljuk valamelyik receptet. Budapesten a Frankel Leó utcai Sütit akarok kávéházban egész hétvégén speciális Nutella-különlegességekkel várják a látogatókat.
Összeszedtünk pár érdekességet a Nutelláról, hogy ráhangolódjunk a nassolásra!
1. Minden 2.5. másodpercben eladnak egy üveg Nutellát valahol a világon.
2. Az édesség eredtileg egy ügyes megoldás volt a kakaóhiányra a II. világháború után, ugyanis kevesebb csokit kell hozzá felhasználni a mogyoró és cukor hozzáadása miatt. Giandujot néven és a teavajhoz hasonló, szilárd tömb formájában kezdte el forgalmazni egy olasz pék, Pietro Ferrero.
3. 1951-ben krémesítették a Giandujot-szeletet, és így lett belőle a ma ismert Nutella – bár az első körben még SuperCrema néven futott.
4. A Nutella szó a „nut” (mogyoró) és az „ella”(lédes) szavak összerakásából született meg 1964-ben.
5. Az ikonikus Nutella-üveg 1965. óta ilyen.
6. A Nutella használja fel a föld mogyorókészletének 25%-át.
7. A mogyorókrém gyúlékony.
8. Az egy évben eladott Nutella-mennyiséggel több, mint 1000 focipályát lehetne beborítani.
9. Pietro Ferrero fia, Michele Ferrero, aki mi birtokolja a Nutella-jogait, Olaszország leggazdagabb embere.
10. Régebben Olaszországban annyira népszerű volt a Nutella, hogy ha a gyerekek egy üres szelet kenyérrel bukkantak fel az árusító helyeken, ingyen megkenték nekik – kár, hogy ma már nem így van!