Kövess minket

Aztaa

Már vamzer telefonszámon is fel lehet nyomni az Elf Bar árusokat

Megosztva

Az Elf Bar–jelenség elleni küzdelem jegyében elindítottuk a 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot, ahol akár névtelenül is információt közölhet, aki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást” – jelentette ki Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában.

Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van, és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi 10-14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel” – figyelmeztetett a veszélyekre a Hatóság első embere. Hozzátette: az elmúlt hetekben számos intézkedést hoztak az illegális termék és annak forgalmazóival szemben. Mint mondta, a NAV eddig az SZTFH-val közös akciókban 30.000 darab illegális eszközt foglalt le, az SZTFH pedig már 165 millió forint bírságot szabott ki.

Biró Marcell kijelentette, hogy még bőven van tennivalónk, és „az Elf Bar elleni fellépés közös ügyünk„. Ezért tartják fontosnak bevonni a munkába a pedagógusokat, a szülőket, az egészségügyi szakembereket és az influenszereket.

Szólt arról is, hogy levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt a közterületi Elf Bar árusítás felszámolásában, továbbá felkérte a Facebook és Google közösségi média szolgáltatókat, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában. Ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül.

Az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnénk felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre, továbbá a szeptemberi iskolakezdést követően több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívjuk fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire – sorolta a Hatóság elnöke.

Az Elf Barnak amúgy már nem csak az árusítása, de a külföldről saját célra történő rendelése, és a használata is törvényellenes Magyarországon.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés