Kövess minket

Aztaa

Márki-Zay Péter nem zárja ki a marihuána dekriminalizálását egy kormányváltás esetén

Megosztva

Az ellenzék közös miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter egy egyetemistákból álló, Mozaik Kör nevű szervezet által szervezett szerdai eseményen válaszolgatott főleg fiatalok kérdéseire, köztük arra, hogy mit gondol a marihuánáról, és támogatja-e annak a legalizálását.

A Telex beszámolója szerint a legalizálás kérdése az esemény végén merült fel, egy rapid kérdéseket tömörítő szegmensben.

„Soha nem próbáltam a füvet, de az USA-ban egyre több államban dekriminalizálják, és nem omlott össze az ország” – válaszolta MZP, utalva arra, hogy nem zárja ki a dekriminalizálás ötletét.

MZP-nek már korábban is feltették amúgy ezt a kérdést, tavaly szeptemberben például így reagált Redditen a dekriminalizálás és/vagy legalizálása kérdésköréről:

A kábítószer rendkívül veszélyes a társadalomra, a megelőzés és gyógyítás minden eszközét érdemes kihasználni (minden szenvedélybetegség és függőség veszélyes). Felvilágosítás, közösségépítés, orvosi kezelés. Ellenzem a dohányzást és veszélyes az alkoholizmus is – bár nem dohányzom, a bort szeretem. Mégsem tekinteném ezeket kemény drognak. Mióta Amerikában és Kanadában legalizálták minden különösebb hátrány nélkül, nem lennék meglepve, ha így döntenének Európában is. Én magam soha nem próbáltam ki, és mereven ellenzem a kábítószereket (sokkal szigorúbban lépnék fel ellene, mint a mai kormány – meg kell védeni a fiatalokat). A dekriminalizált forgalom komolyabb ellenőrzést is jelent és csökkenti a feketepiacot, a bűnözést is (Amerikában rengetegen voltak emiatt börtönben). Mindenképpen érdemes lenne társadalmi vitára bocsátani a kérdést.”

A jelenlegi magyar kormány teljesen elveti a marihuána legalizációját és a dekriminalizációját, sőt még az orvosi felhasználást sem támogatja, annak ellenére, hogy az utóbbit a magyar társadalom többsége helyeselné.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke, Kovács Gergő eközben nemrég egyenesen azt mondta egy interjúban, hogy ők teljesen legalizációpártiak, a dekriminalizációt pedig „értelmetlennek” titulálta, mivel az szerinte nem igazi megoldás. A Kétfarkúak legalizációs meglátására tavaly decemberben Márki-Zay Péter is reagált, fokozatos bevezetést vizionálva, már ha azt a társadalom támogatja:

 „Általánosságban ellenzem, de azt eltudom képzelni, hogy megvizsgáljuk nyugati országok tapasztalatait a legalizálás különböző fokozataival kapcsolatban. Azt is meg kell vizsgálni, mi lenne Magyarország számára a legsikeresebb szabályozás. Tudomásom szerint az Egyesült Államokban nagyon sikeres a dekriminalizáció, ezért úgy gondolom, hogy itthon is meg kell vizsgálni, mi a helyes ezzel kapcsolatban” – mondta akkor.