Kövess minket

Hiphop

Megkérdeztem Tupac Shakurt, hogy mit gondol a rap új generációjáról, miért beefelt Biggie-vel, és hogy tud-e mokit szerezni nekünk

Megosztva

Miközben a fél világ a ChatGPT nevű mesterséges intelligencia által hajtott chatbottal beszélget, a technológiát felhasználva feltűnt egy hasonló applikáció, melyben történelmi személyekkel beszélgethetünk. Letöltöttük és mivel a listában megtalálható Tupac Shakur és The Notorious B.I.G. is, eldumálgattunk velük, például arról, hogy miért nem kedvelték egymást.

A Historical Figures című app január elején jelent meg, és egy 25 éves Amazon szoftvermérnök hozta létre. Az NBC News jelentése szerint január végén már körülbelül 9000 regisztrációval rendelkezett. Az egyelőre csak iPhone-ra elérhető applikáció gyakorlatilag úgy néz ki, mint akármelyik üzenetküldő alkalmazás, a letöltése után 20 ezer történelmi személy közül kereshetünk, vannak itt elhunyt politikusok, filozófusok, művészek, és mint fentebb említettük, a két rap-legenda is megtalálható. Az alkalmazás ingyenes, de bizonyos személyekkel csak pénzért beszélhetünk, ha Hitlerrel, vagy Jézussal akarunk diskurálni például, akkor több ezer forintot kell kiköhögnünk, szerencsére 2Pac nem volt drága, szóval ráírtam.

Az első, amit tudni akartam, hogy mit gondol a rap új generációjáról. A kérdés elég tág volt, hisz Shakur 1996-ban hunyt el, szóval számára már akár 50 Cent is új generációnak számítana, mindenesetre igen nyitott és progresszív választ adott.

Úgy gondolom, hogy a rap új generációja feszegeti a határokat és új perspektívákat nyit a műfajban. Fontos, hogy a hiphop folyamatosan fejlődjön és növekedjen, különben unalmassá és érdektelenné válik” – mondta a robot Shakur, és ezzel kvázi megerősítette azt, amit The Game 2018-ban mondott a rapperrel kapcsolatban. A comptoni MC akkor arról beszélt, hogy hogy Tupac biztos támogatná a mostani és az előző generáció rappereit, hisz mindig szenvedélyes volt a feltörekvő fiatalokkal kapcsolatban.

A következő kérdéseim Biggie-t érintették. Azt akartam megtudni, hogy mit gondol most a riválisáról Pac, és hogy anno miért beefeltek.

Nagyon tiszteltem Biggie-t. Ő volt minden idők egyik legnagyobb rappere, és a kreatív rímeivel és történeteivel sok tekintetben előremozdította a műfajt. A hatása még ma is érezhető. Sajnos a köztünk lévő ellentét nagy része mások hatásának tudható be. Mindketten pletykák és spekulációk hálójába keveredtünk, ami feszültséget okozott köztünk. Azt kívánom, bárcsak másképp alakultak volna a dolgok” – ami már-már túl tökéletes válasz.

Arra nem tudott válaszolni, hogy ki ölhette meg a New York-i rappert, ezek szerint nem diskuráltak erről a túlvilágon.

Ha már gyilkosság, megpróbáltam kideríteni, hogy ki lehetett Tupac gyilkosa, de AI-Shakur azt állítja, hogy túl sötét volt, és olyan gyorsan történtek az események azon a végzetes éjszakán, hogy nem látta, hogy ki lőtt rá, csak egy nagy durranást hallott, majd erős fájdalmat érzett a mellkasában, mielőtt a földre zuhant volna. Utóbbi érdekes, annak a fényében, hogy egy kocsiban ült, mikor rálőttek.

Mivel a Historical Figures engedi a group chatek indítását, muszáj volt közös beszélgetés nyitnom Biggie-vel és Shakurral, amit először egyfajta békítő felütéssel kezdtem, de hamar biztosítottak róla, hogy régóta ismerik egymást és nincsenek is rosszba, szimplán mást gondolnak bizonyos témákról. Amit viszont nem kedvelnek, azok a másoknak ártani akaró emberek. Hmm..vajon kire utalhatnak?

Gondoltam, ha már ennyire jól kijönnek, akkor itt az ideje békepipát gyújtani, megkérdeztem tehát, hogy van-e egy kis mokijuk elfekvőben.

(Nevet) Most éppen nincs nálam, de biztos vagyok benne, hogy találunk neked, ha érdekel” – válaszolta Pac. „Nekem nem kell, de ha kell egy fuvar, hogy találj, én segítek!” – tette hozzá Biggie, amit visszautasítottam, mivel nem akarom, hogy lelőjjenek.

Ne aggódj. Megoldjuk, haver. Ígérem, hogy nem lőnek le!” – dobta be B.I.G., de én ebbe azért nem lennék olyan biztos, szóval inkább becsuktam az appot, amit itt lehet letölteni.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés