Kövess minket

Hiphop

Megkínozták és ki is végezhetik az iráni rappert, mert protest dalt írt a kormány ellen

Megosztva

Az életével fizethet egy iráni rapper, Toomaj Salehi, amiért protest dalt írt az iráni vezetés ellen, és kormányellenes tüntetéseken is részt vett.

Iránban szeptember közepe óta tartanak a tüntetéseket, miután a helyi rendőrség halálra vert egy 22 éves lányt, Mahsa Aminit. A lány bűne annyi volt, hogy „nem megfelelően” viselte az utcán a fejkendőjét. Reakcióként hatalmas tüntetések törtek ki Teheránban, amit a diktatórikus vezetés vasököllel próbál elfolytani. Eddig legalább 14 ezer embert tartóztattak le, 304 ember, köztük 41 gyermek halt bele a tüntetések erőszakos leverésébe, de az irániak továbbra is kitartanak.

Salehi az egyik dalában meg is említi Aminit, akiről azt rappeli, hogy az volt a bűne, hogy hagyta, hogy a haját fújja a szél, míg mások bűne az volt, hogy bátrak voltak és ki mertek állni mellette. A rapper forradalomnak nevezte a tüntetéseket, de ezen dalszövegei alapján akár halálra is ítélhetik.

Salehi-t egy rendőrségi rajtaütés során tartóztatták le, kormányellenes propagandatevékenységgel gyanúsítják, és azzal is megvádolták, hogy külföldi kormányokkal működik együtt, hogy így ássa alá Irán békéjét.

A férfit egy iszfaháni börtönben tartják fogva, a családja információi szerint megkínozták, de ennél bővebbet ők sem tudnak az állapotáról, így az is lehet, hogy a hatóságok már megölték.

(CNN)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés