Gasztro
Megváltoznak a pálinkafőzés szabályai
A magán pálinkafőzés jogintézménye továbbra is marad; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli- közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő –bor-pálinka albizottságának.
A jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változások ismertetése közben, elhangzott az is, hogy bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy, egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.
A főzőberendezéseket továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. A magánfőzőknek szükséges olyan nyilatkozatokat tennie, ami a magánfőzésnek való megfeleltetést támasztja alá. Ilyen lehet például az is, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.
(MTI nyomán)