Kövess minket

Tech

Megvan, ki állhat a masszív GTA 6 szivárogtatás mögött: egy 17 éves angol tini

Megosztva

Kevesebb mint két héttel ezelőtt robbant bomba a tech világában: valaki, illetve valakik kiszivárogtattak több mint 90 gameplay videót és képet tartalmazó, 3 gigabájtos pakkot az éppen fejlesztés alatt álló, Rockstar Games által jegyzett GTA VI-ról, amiről eddig aligha tudtunk konkrétumokat, azt leszámítva, hogy a Grand Theft Auto-franchise történetében egyedülálló módon lesz benne egy női főszereplő.

A rejtélyes felhasználó, alias „teapotuberhacker” egy zip fájl formájában töltötte fel a gyűjteményt a GTAForums névre hallgató fanszájtra, ahol azt ígérte, hogy hamarosan még több értékes adatot tesz közzé. A leakből olyan híresztelések igazolódtak be, minthogy a játék Vice City-ben játszódik majd, és lehet, hogy egy Bonnie és Clyde-szerű férfi-női bűnözőpárost is irányíthatunk majd.

Screenshot forrása: Business Insider

Mint a fenti képernyőfotót is leközlő Business Insider írta, a Rockstar Games megerősítette, hogy a leak tartalma valós, és a felvételek mind igaziak, majd hozzátették, hogy „rendkívül csalódottak”, hogy a szivárogtatás megtörtént, de folytatják a játék fejlesztését, ahogy eddig.

Teapotuberhacker személyazonossága egyelőre ismeretlen maradt, de időközben kiderült róla, hogy a magát hackerként meghatározó személy egy, az Uber ellen elkövetett támadásért is felelős, így igazán beszédes a netes felhasználónevében szereplő „uber” szócska. Ezen kívül azt is felvállalta, hogy több adatbázishoz és forráshoz is hozzáférése van, erről azóta nem derült ki több információ.

Az ügyben aztán a napokban történt némi-, nem is kicsi előrelépés: szeptember 22-én, csütörtök este az Egyesült Királyságban, Oxfordshire-ben letartóztattak egy 17 éves fiút, akit összefüggésbe hoztak a kibertámadásokkal, és azóta is őrizetben tartják.

A hírt a Londoni Rendőrség közölte, ők fogták el a feltételezett elkövetőt a Nemzeti Kiberbűnözési Egység közreműködésével. Bár a szerv még nem erősítette meg, kiderült, hogy a tinédzsert (aki lehet, hogy maga teapotuberhacker) Rockstar-és az Uber ellen elkövetett hacker tevékenység miatt kapcsolták le, ahogy az a Kotaku cikkében is szerepel.

A történetet még izgalmasabbá teszi, hogy az FBI is ráállt az ügyre. Kiderült, hogy a potenciális elkövető elfogatása is egy közös akció volt az amerikai egység és az imént említett Kiberbűnözési Egység együttműködésében. A 444 által is hivatkozott The Desk szerint több mindennel is gyanúsítják a 17 éves fiút, köztük két számítógépes rendszer megtámadásával, ami pedig még érdekesebb, hogy fennáll a gyanúja, hogy a fiú kötődik a „Laspus$” hackercsoporthoz, akik olyan nagyágyúk ellen intéztek már kibertámadásokat, mint az Uber, a Microsoft, az Nvidia, a Cisco és a Samsung. 2021-ben speciel a brazil egészségügyi minisztériumot hackelték meg, ezután kerültek be a hírekbe.

Az elfogott tini sorsa egyelőre kérdéses, egyelőre őrizetben tartják.

Borítókép / illusztráció: Dasding.com

(Kotaku, 444)

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés