Stílus
Mondd meg, mi a PMS-típusod, és eláruljuk, mit egyél!
A PMS egy olyan tünetegyüttes, amely minden hónapban, a menstruáció előtt már egy-két héttel jelentkezhet. Carlson Wade szerint nem lehet teljesen kiküszöbölni, de megfelelő étkezéssel a PMS pozitívan befolyásolható.
A pre-menstruációs-szindróma a nők mintegy 80 százalékát érinti. Vannak, akik megússzák néhány pattanással, de ezekben a napokban nagyon sok nő szenved fej- és hasfájástól, sőt a melankolikus hangulatállapot sem ritka.
Guy Abraham a pre-menstruációs-szindrómát négy kategóriába sorolja. A PMS A az első szint, amely általában idegességgel, szorongással, ingerlékenységgel és hangulatingadozással jár együtt. A PMS C-t a növekedő édesség utáni vágyról lehet felismerni, de járhat fáradékonysággal, fejfájással vagy migrénnel, sőt növekedhet akár a pulzusszám is. A PMS H-t haspuffadás és mellfeszülés kíséri, de nem ritka a súlygyarapodás és a boka duzzadása sem. A negyedik típus, vagyis a PMS D, olyan tüneteket foglal magában, mint például: rossz hangulat, depressziós megnyilvánulások, továbbá nagyon sok nő szenved álmatlanságtól, fényérzékenységtől, valamint libidócsökkenéstől.
A kutatások kimutatták, hogy általában azok szenvednek PMS-től, akiknek alacsony a kalcium, a magnézium és a B-vitamin szintjük. A szakemberek javasolják, hogy az érintettek már a menstruáció előtt egy héttel kezdjék meg az említett anyagok pótlását. Carlson Wade, dietetikus a következő élelmiszerek fogyasztását ajánlja: teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely, tejtermékek (joghurt, kefir és túró), diófélék (mogyoró, dió, napraforgómag), halak és tengeri herkentyűk (lazac, makréla, hering), olívaolaj. A zöldségek közül javasolja a paradicsomot, a salátát, a spenótot, a brokkolit, a burgonyát, a szóját, barna rizst, a gyümölcsök közül pedig az ananászt, a citrusféléket, a banánt. Kiemeli még a szezonális gyümölcsöket: nyáron a dinnyét, az epret és a cseresznyét. Továbbá jót tesz még a macskagyökér, a citromfű és a kamilla is.
A dietetikus az egyes típusokhoz további ajánlásokat fogalmaz meg:
A PMS A típusnak mellőzni kellene a cukrot, az állati zsiradékot és a tejtermékeket, növelni pedig a magnézium és a B6-vitamin bevitelét. A PMS C tüneteitől szenvedőknek javasolja az állati zsiradékok növényivel való helyettesítését, valamint a magnézium, a B-vitamin és a cink növelését. A PMS H-nak és D-nek ugyancsak ki kell iktatnia étrendjéből a cukrot, a sót és az állati zsiradékot, a szervezetet pedig az említett vitaminok mellett több káliumhoz és E-vitaminhoz kellene juttatnia.