Gasztro
Nem hizlal a tészta – mutatták ki olasz kutatók
Egy új olasz kutatás szerint a tésztaevés nemhogy nem hizlal, hanem még egészséges is.
Az olaszok az egyik legnagyobb tésztafogyasztók, mégsem az elhízás jut róluk eszünkbe – a kutatás szerint azért, mert a mediterrán étrend vékonyabb derékbőséget, jobb derék-csípő arányt és egészségesebb testtömmegindexet eredményez.
A Nutrition and Diabetes című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 23 ezer embert vizsgáltak meg aszerint, hogy milyenek a táplálkozási szokásaik és a testméreteik.
„Azt tapasztaltuk, hogy ellentétben sokak vélekedésével, a tésztaevés és a túlsúly nem függ össze, sokkal inkább az ellenkezője igaz: adataink alapján a tésztafogyasztás a vékonyabb derékbőséggel, a jobb derék-csípő aránnyal és egészségesebb testtömegindexszel kapcsolatos” – mondta el George Pounis, a tanulmány vezető szerzője.
Korábbi kutatások is igazolták már a mediterrán étrend jótékony hatásait, de specifikusan a tészta szerepére eddig nem koncentráltak. A legtöbb fogyókúra szénhidrát-tartalma miatt tiltja a tésztaevést, ugyanis összetevői miatt „üres kalóriának” számít, kevés, a szervezet számára hasznos tápanyaggal.
Ugyan a kutatásban csupán együttjárást, nem ok-okozati összefüggést mutattak ki, ezért ne vonjuk le azt a következtetést, hogy ha mostantól csak tésztát eszünk, lefogyunk. Attól sem kell félnünk azonban, hogy a tésztában található szénhidrát miatt fogunk elhízni. Konklúzió: az olaszok jól csinálják, amit csinálnak – sok zöldséggel, paradicsommal, salátával egy kis tészta senkinek nem árt.