Kövess minket

Tech

Női főszereplőt kap a GTA 6, a sorozat történetében először

Megosztva

A Rockstar Games céges kultúrájának alakulásáról és a változások videojátékaikra gyakorolt hatásairól írt cikket a Bloomberg, melyben részleteket is megosztottak a GTA következő, hatodik részéről.

A Rockstar Games mindig is büszke volt a tabudöntögető, határokat feszegető, néha kifejezetten polgárpukkasztó stílusára, de az utóbbi években rá kellett jönniük, hogy nem sokáig tartható a fiúöltözők hangulatát megidéző céges kultúra. Az első nyilvános jel a Rockstar érzékenyülésére áprilisban érkezett, mikor több transzfóbnak minősített tartalmat távolítottak el a GTA V friss konzolokra megjelent újrakiadásából. Átalakították például a játékban található egyik bolt falán látható játékfigurát, mely korábban „cserélhető nemiszervekkel” hirdette magát (a játékos nem tudott interrakcióba lépni vele, csak díszítésként szolgált), és töröltek több transzvesztita karaktert is a játékból, akik az egyik klub előtt áldogáltak korábban. A Rockstar nem kommentálta a változtatásokat, azokat a rajongók szúrták ki, de elég beszédes volt, hogy az a cég, mely a 2000-es években még büszke is volt arra, ha betiltják valamelyik országban egy-egy játékát (lásd: Manhunt, Manhunt 2, stb.), öncenzúrát eszközöl.

A Bloomberg cikke most segít kicsit a színfalak mögé látni eme változások közepette, kiderítették például, hogy 2020-ban még tervben volt egy rendőrök vs. bűnözők nevű új játékmód a GTA Online-on belül, ahol a játékosok oldalt választhattak volna, csak aztán George Floyd meggyilkolása megrázta Amerikát, és a Rockstar úgy döntött, jobb ha nem öntenek olajat a tűzre, így lefújták a játékmód kiadását. Ez csak egy apróbb példa a sok közül, hogy miként próbál felelősebben gondolkodni a cég.

Ez az érettebb gondolkodás a GTA 6-nál is érezhető lesz a fejlesztők szerint, egyrészről először kap irányítható, női főszereplőt a játéksorozat, ráadásul egy latinát, aki egy Bonnie és Clyde-szerű kapcsolatban lesz a játék másik, férfi főszereplőjével. A fejlesztők emellett arra is ígéretet tettek, hogy a poénokkal nem fognak „lefelé ütni”, azaz kevésbé a marginalizált csoportok lesznek a viccek célkeresztjében.

A Bloombergnek nyilatkozó fejlesztők eközben azért kiemelték, hogy sajnos a munka lassabban halad, mint azt ők és pláne a rajongók szeretnék. Az eredeti tervek szerint a valaha volt legnagyobb GTA-t készítették volna el, mely Észak és Dél-Amerika fikcionális mását tartalmazta volna, de a cég végül visszafogta az ambícióját és úgy döntöttek, hogy Miamiban és a környező területein fog játszódni a GTA 6 (hasonlóan a Vice City-hez).

A Rockstar mostani terve az, hogy a megjelenés után rendre frissíteni fogják a GTA 6-ot, új küldetéseket és új városokat adnak hozzá idővel. A GTA 6 világa ettől még így is hatalmas lesz, soha ennyi belső teret nem tartalmazott még a sorozat, a cél tehát az, hogy egy pezsgő és hihető világot teremtsenek. Eközben viszont olyan alap dolgok, mint például a harcrendszer, még mindig nincs teljesen kidolgozva.

A fejlesztők abban sem biztosak, hogy a mai környezetben működni fog a GTA eddig fixen nyerő formulája. Több fejlesztő kiemelte, hogy nehéz úgy szatirikusan bemutatni Amerikát a játékban, hogy jelenleg a való világnál nincs nagyobb szatíra. Azt is fontos kiemelni, hogy a cégtől több kulcsfigura is távozott az évek alatt, nyolc éve az egyik alapító, Jamie King lépett le, legutóbb, 2020 februárjában pedig Daniel Houser, a GTA játékok írója adta be a felmondását. Könnyen lehet tehát, hogy a GTA 6 merőben eltér majd a sorozat többi részétől stílusában.

Kérdés persze, hogy mikor jön egyáltalán ki a játék, mennyit kell még várni rá? A cégkultúra megváltozása azt is hozta magával, hogy a fejlesztők már nem nyelik le, hogy heti hét napot kell dolgozniuk, a megjelenés előtti hónapokban pedig túlórázniuk kell, csak hogy időben készen legyenek. A Rockstar szerencséje, hogy a GTA 5 és a GTA Online olyan iszonyatosan sok pénzt termel nekik, hogy nem kell annyira sietniük, de a Bloombergnek nyilatkozó fejlesztők szerint minimum 2 év, tehát 2024 környékére lehet kész a GTA 6 első verziója, és ez még az optimista becslés.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés